Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  23.11.2023 11:13:03

Colt CZ: Slabé výsledky za 3.kvartál a návrh spojení s Vista Outdoors

Colt CZ dnes reportoval výsledky za 3.čtvrtletí. Upravená EBITDA byla ve výši 471 mil. meziročně o 14% níže ( odvozeno z údajů za 9M23), což bylo 17 % pod konsensem kvůli výrazně nižším než očekávaným tržbám ve výši 3,05 mld. (-4 % meziročně) a nepatrně slabší než očekávaná marži, která klesla o 1,8 pb na 15,4 % oproti konsenzu na úrovni 15,5 %.

Tržby byly pod očekáváním hlavně na americkém trhu, kde poklesly meziročně o 16 % či o cca 6 % očištěné o negativní kurzové vlivy. Tržby vzrostly v EU (+93 % r/r ex-ČR) a Africe (+73 %) díky dodávkám do segmentu armády a bezpečnostních sborů, zatímco Česko rostlo o něco méně než v předchozích čtvrtletích. Asie byla stále na relativně nízkých číslech, dodávky pro kanadskou vládu související s Ukrajinou byly pravděpodobně nižší, než jsme očekávali. Prodané jednotky klesly o 10 % r/r.

Upravený čistý zisk dosáhl 284 mil. (+2 % meziročně), přibližně 23 % pod konsensem kvůli nižší EBITDA. Reportovaný čistý zisk byl s 491 mil. (+119 % r/r) silný, jelikož Colt vykázal arbitrážní zisk z nedávné akvizice swissAA ve výši 321 mil. .

Výhled pro rok 2023: Společnost snížila výhled tržeb o cca 5 % na 15,2-15,5 mld. (+5 % r/r ve středu rozpětí) a upravenou EBITDA na 3,0-3,3 mld. (-6 % meziročně uprostřed rozpětí).

Celkově společnost vykázala poměrně slabou EBITDA kvůli pokračující slabé výkonnosti v USA a negativním kurzovým vlivům na tržby. Pozitivní je, že tržby v EU rychle rostou a společnost vykázala tržby v segmentu armády a bezpečnostních sborů v Africe. Z upraveného výhledu vyplývá, že společnost očekává cca. 70% r/r růst výnosů a 120% r/r růst EBITDA ve 4Q23. Upravený čistý zisk byl meziročně v podstatě stabilní – což je dobré pro dividendový výhled. Výsledky jsou pro dnešek negativní, i když poznamenáváme, že akcie již v posledních týdnech klesly a ocenění stále vypadá v pořádku kolem 7,5x EV/EBITDAg.


Kromě slabších výsledků za 3.čtvrtletí Colt přišel s návrhem fúze s Vista Outdoor. Klíčové body návrhu:

Colt navrhuje společnosti Vista fúzi v hotovosti a akciích, která by ocenila akcie Vista na 30 USD/akcii, což je 16% prémie k aktuální ceně akcií.

Fúze by zahrnovala 900 mil. USD nového financování, které by zahrnovalo 600 mil. USD z úpisu nových akcií za transakční cenu a 300 mil. USD ze zvýšení dluhu. Došlo by k autorizaci zpětného odkupu akcií ve výši 900 mil. USD a akcionáři Vista by po uzavření vlastnily přibližně 55 % v nově vzniklé společnosti.

Zadlužení nové kombinované společnosti by po transakci bylo ve výši přibližně 1,8x upravená EBITDA za poslední rok. Colt CZ očekává významný potenciál na synergie nákladů a výnosů z kombinace.

Odhadujeme, že management Vista bude proti tomuto návrhu, transakci ale budou schvalovat akcionáři. Společnost se v říjnu dohodla na prodeji své divize výroby munice jiné české společnosti Czechoslovak Group. Nabídka Colt je tak dalším návrhem, který budou akcionáři Vista moci zvážit. Colt v říjnu oznámil, že ve Vista koupil 2,4% podíl a další podíl oznámil majoritní akcionář Colt CZ R. Holeček a ředitel Drahota, dohromady tak 5,7% podíl ve Vista. Colt neoznámil další detaily, jak by měla transakce probíhat, dnes od 10:00 bude pořádat konferenční hovor, kde budeme případné další detaily potřebné k vyhodnocení navrhované transakce sledovat.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688