Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.11.2023 11:05:00

Vláda zvažuje úpravu zákona o přeměnách společností, menšinoví akcionáři by mohli mít větší vliv (Bloomberg)

Aktualizováno

Česká vládní koalice by mohla zmírnit návrh zákona, který vyvolal obavy investorů energetické společnosti ČEZ, uvádí agentura Bloomberg. Vládní strany pravděpodobně návrh zákona, který se v současné době projednává v parlamentu, upraví tak, aby byl zachován větší vliv menšinových vlastníků na reorganizace společností, uvedli tři lidé obeznámení s projednáváním, kteří si nepřáli být jmenováni.

Vláda by mohla plánovaná opatření v návrhu změkčit, přičemž mezi varianty patří vypuštění zmínky o nerovnoměrném rozdělení majetku nebo změna hlasovacích prahů tak, aby menšinoví investoři měli větší vliv na případnou reorganizaci, uvedli zdroje Bloombergu

Sporný návrh zákona je součástí snahy vlády pokusit se získat větší kontrolu nad kritickou energetickou infrastrukturou, aby se neopakoval loňský prudký nárůst cen elektřiny a zemního plynu.

Společnost ČEZ, jejíž tržní hodnota se pohybuje kolem 531 miliard korun, byla považována za klíčovou součást plánu, protože její elektrárny dominují výrobě elektřiny v zemi.

Současný návrh by vládě fakticky umožnil rozdělit ČEZ, v němž nyní drží 70 %, a případně získat plnou kontrolu nad některými jeho aktivy, aniž by podala formální nabídku na odkup. Někteří menšinoví akcionáři, několik zákonodárců a poradci kabinetu varovali, že v případě přijetí by takový zákon mohl být napaden u soudu jako porušení vlastnických práv.

Akcie ČEZ od květnového schválení návrhu kabinetem za svými evropskými konkurenty, obchodují se asi 20 % pod letošním maximem a oceňují největší obchodovanou energetickou společnost ve východní Evropě na 531 miliard korun.

čez

Ministerstvo spravedlnosti, které návrh vypracovalo, ani ministerstvo financí, které formálně drží státní podíl v ČEZ, se k případným změnám návrhu podle Bloombergu bezprostředně nevyjádřily.

Návrh zákona má snížit hranici pro schvalování změn vlastnických struktur na 75 % akcionářů přítomných na valné hromadě ze současných 90 % všech vlastníků. Vláda uvedla, že návrh zákona má sladit česká pravidla s pravidly v ostatních zemích Evropské unie a není šitý na míru společnosti ČEZ.

Parlamentní ústavně-právní výbor, který na návrh zákona ve sněmovně dohlíží, dnes přerušil jednání o zákonu již potřetí.

Původ sporu má kořeny v evropské energetické krizi, která loni přiměla premiéra Petra Fialu k prohlášení, že stát chce získat větší kontrolu nad výrobou elektřiny. Od té doby Fiala zmírnil tón a prohlásil, že vláda chce mít větší vliv na energetickou infrastrukturu, i když přestal mluvit konkrétně o výrobě elektřiny.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688