Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  22.11.2023 10:11:07

Kofola dnes ráno oznámila výsledky za třetí čtvrtletí 2023 a akvizici výrobce piv Litovel, Zubr a Holba


Tržby za 3Q23 rostly meziročně o 9% na 2,57 mld. a byly asi 1 % nad konsensem a v souladu s našimi odhady. Jádrový region ČeskoSlovensko rostl o 10 % r/r, zatímco Jadranský region rostl o 7 % a Fresh&herbs o 12 %. Objemy klesly meziročně o o 9 %, což bylo zřejmé již z dříve oznámených čísel za červenec/srpen. Společnost v říjnu vykázala silný 32% meziroční nárůst tržeb při vyšších objemech o 11%.

Upravená EBITDA za 3.čtvrtletí dosáhla 556 mil. , což je o 20 % meziročně výše a 8 % nad konsensem díky mírně vyšším tržbám nad odhady a o 1,4 pb vyšší než očekávaná EBITDA marži (21,7%), která byla způsobena zlepšením produktového mixu a poklesem podílu materiálů a energií na výnosech.

Upravený čistý zisk byl s 244 mil. (+28 % meziročně) asi 10 % nad konsensem, vykázaný čistý zisk byl s 335 mil. (+82 % r/r) výrazně nad upraveným ziskem díky prodeji nevyužitého výrobního závodu v Polsku za 115 mil. s účetním ziskem 25,5 mil. .

Výhled na rok 2023: Kofola potvrdila svůj výhled upravené EBITDA na horní hraně původního výhledu 1,20-1,25 mld. , tedy na 1,25 mld. (+13 % r/r ve středu). Výhled pro byl zvýšen na +11 % z +8 % r/r.

Kofola prezentovala silná čísla za 3Q23 i přes klesající objemy, kdy růst prodejních cen převýšil úroveň růstu nákladů na materiál a energie (spotové ceny elektřiny byly nízké, ceny PET začaly klesat) a společnost držela SG&M náklady pod přísnou kontrolou. Ohlášený silný růst tržeb je pozitivním překvapením a dokážeme si představit o 50-150 mil. vyšší EBITDA za rok 2023. Pozitivní je i prodej závodu v Polsku (5 výnos na akcii). Výsledky hodnotíme pozitivně, i když v roce 2024 stále vidíme náročné obchodní prostředí kvůli zvýšení DPH na nealkoholické nápoje a vládním úsporným opatřením v Česku.

Obchodování s akciemi Kofoly je pro dnešek zastaveno na žádost firmy, která po výsledcích oznámila, že společnost Pivovary Triangl s.r.o., kde Kofola drží 51% podíl koupí výrobce piva společnost Pivovar CZ Group a velkoobchodního distributora alkoholických nápojů Fontána PCZG. Pod společnost Pivovary CZ Group spadají značky piva Holba, Litovel, Zubr. Pivovary CZ Group jsou pátou největší skupinou pivovarů v ČR s roční produkcí cca 800 tisíc hektolitrů. V roce 2022 vygenerovala společnost roční tržby ve výši 1,3 mld. a EBITDA dosáhla 250 mil. . Cena transakce nebyla zveřejněna. Odhadujeme, že po očekávaném dokončení transakce v 1Q24 bude zadlužení Kofoly pod 3x čistý dluh/EBITDA

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688