JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Zákony a právo  |  21.11.2023 12:09:29

Nová pravidla proti greenwashingu podle směrnice o zelených tvrzeních (green claims)

V březnu 2023 Evropská komise navrhla novou směrnici o zelených tvrzeních (green claims), která má řešit problém greenwashingu.

Proč vzniká směrnice o zelených tvrzeních?

Směrnice o zelených tvrzeních je nová legislativa, jejímž cílem je vytvořit rámec pro společnosti při vytváření environmentálních tvrzeních o svých produktech. To zahrnuje požadavky na jasné a přesné označování a nezávislé ověření tvrzení třetí stranou před propagaci produktů jako šetrných k životnímu prostředí.

Směrnice by měla zajistit, aby spotřebitelé dostávali spolehlivé, srovnatelné a ověřitelné informace o výrobcích. Již tedy nebude možné tvrdit něco, co nebude doložitelní fakty a nezávisle ověřené.

Konkrétní cíle směrnice

Předmětem, resp. cílem směrnice je:

  • zvýšení ochrany životního prostředí a urychlení přechodu na oběhové, čisté a klimaticky neutrální hospodářství v EU
  • ochrana spotřebitele před greenwashingem
  • pomoc spotřebitelům přispět k zelenému přechodu tím, že budou činit informovaná rozhodnutí o nákupu na základě důvěryhodných environmentálních tvrzeních a štítků
  • zvýšení právní jistoty ohledně environmentálních tvrzeních a zajištění rovných podmínek na vnitřním trhu
  • zvýšení konkurenceschopnosti podniků, které skutečně vynakládají úsilí na zvýšení environmentální udržitelnosti svých produktů a činností.
  • zavedení opatření a sankcí, aby se zabránilo podnikům získávat ekonomické výhody tím, že budou přesvědčovat zákazníky a investoři o jejich udržitelnosti prostřednictvím nepravdivých a zavádějících tvrzení.

Požadavky na zelená tvrzení

Environmentální tvrzení musí splňovat určitá kritéria, aby nebylo zavádějící. Společnosti musí nejprve provést posouzení a měření, které by mělo tvořit základ pro jakákoli environmentální, resp. zelená tvrzení. Musí být jasně uvedeno, zda se tvrzení týká celého produktu, části produktu nebo konkrétních aspektů produktu. Tvrzení musí být podložena vědeckými důkazy. Pokud jsou inzerovány pozitivní vlivy na životní prostředí, nesmí být kráceny žádnými negativními vedlejšími účinky. Cílem je poskytnout spotřebitelům úplný obrázek o celkovém dopadu na životního prostředí.

Všechny informace a jejich podpůrné dokumenty musí být před zveřejněním předloženy akreditovanému ověřovacímu orgánu („ověřovateli“). Ověřovatelé musí zajistit, aby informace poskytované společností byly v souladu s požadavky směrnice, následně jsou oprávněni vydat osvědčení o shodě. Kromě toho musí posuzovaná společnost ad hoc aktualizovat informace o jejím dopadu na životním prostředí a nejpozději po pěti letech ověřit jejich správnost.

Přijetí a účinnost směrnice

Očekává se, že návrh vstoupí v platnost v roce 2024. Členské státy pak budou mít 18 měsíců na začlenění směrnice do svého vnitrostátního práva a dalších šest měsíců, než ustanovení skutečně vstoupí v platnost. Pokud bude návrh schválen, bude greenwashing kontrolovatelný a spotřebitelé budou mít věrohodnější informace o produktech, které kupují.

 

 

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688