Inzerce (Inzerce)
Akcie ve světě  |  20.11.2023 15:56:44REKLAMA

Co nakupoval a prodával Warren Buffett v posledních měsících?

XTB PR článek

Díky americké legislativě, která nařizuje velkým fondům pravidelně zveřejňovat změny ve svých portfoliích, jsme minulý týden měli znovu možnost nahlédnout do portfolia Warrena Buffetta a jeho společnosti Berkshire Hathaway. Jaké nákupy a prodeje provedla tato investiční legenda tentokrát? V tomto článku přinášíme souhrn toho nejzajímavějšího. Detailní rozbor celého portfolia poté analytik XTB Tomáš Vranka vytvořil ve svém aktuálním videu .

V případě nákupů byly poslední měsíce poměrně nezajímavé, jelikož Berkshire Hathaway neprovedl de facto žádné větší změny v portfoliu. Společnost sice nakupovala akcie, ale ve velmi omezené míře. Firma nakoupila akcie společnosti Liberty Media Corp nebo Sirius XM. Obě společnosti podnikají v oblasti médií. Dalším nákupem byl nákup malého podílu ve společnosti Atlanta Braves Holdings, která zase nepřímo vlastní baseballový klub Atlanta Braves. Všechny tři transakce však byly na poměry Berkshire malé a dohromady představují pouze desetinu procenta celkového investičního portfolia firmy.

Zajímavější však byly prodeje akcií. Zde firma snížila své podíly ve společnosti Amazon, která je jedním z největších světových maloobchodníků a největším poskytovatelem cloudových služeb. Berkshire také zredukovala svůj podíl v producentovi ropy Chevron, jehož akcie postupně prodávala již delší dobu. Zajímavý je také prodej části akcií výrobce počítačů a tiskáren HP. Ve většině případů se však jednalo o relativně malé redukce pozic.

V uplynulém čtvrtletí však Berkshire zcela odprodala zbývající akcie několika společností. Můžeme zmínit herního vydavatele Activision Blizzard, kterého před časem koupil Microsoft. Microsoft svůj záměr koupit tuto společnost oznámil již před delší dobou a Buffett a jeho partneři spekulovali, že tato akvizice projde přes regulační úřady a oni získají prémii – rozdíl mezi současnou cenou a konečnou cenou odkupu. Firma se také zcela zbavila svých podílů v americké automobilce General Motors. Mezi další známé společnosti patří Johnson & Johnson, největší světová farmaceutická společnost, Mondelez, výrobce potravin, a Procter & Gamble, výrobce spotřebního zboží. Všechny tyto společnosti na první pohled svými charakteristikami splňují to, co Buffett na trhu hledá již desítky let – stabilní, předvídatelné podniky, které přinášejí stálý příjem. Tentokrát se však on nebo jeho lidé rozhodli těchto firem kompletně zbavit. Nicméně je nutné říci, že ani v tomto případě nešlo o žádné extra velké transakce.

Změny v portfoliu Berkshire byly tedy v uplynulém čtvrtletí spíše kosmetické a žádného velkého překvapení jsme se nedočkali. Ve středu se však na internetu začala šířit informace, že Berkshire požádala americké úřady o možnost utajení jedné transakce. V minulosti společnosti někdy žádaly o podobné opatření, pokud plánovaly nakoupit více akcií společností a obávaly se, že by zveřejnění jména společnosti mohlo zvýšit ceny akcií. Stále je ale možné, že se informace nakonec nepotvrdí nebo že se nebude jednat o významnou transakci.

Podíváme-li se na současné portfolio společnosti Berkshire Hathaway, zjistíme, že mu stále dominuje společnost Apple s 50% podílem a hodnotou přes 150 miliard USD. Druhá je Bank of America s 9% podílem a hodnotou 28 miliard USD, třetí American Express se 7,2% podílem a hodnotou 23 miliard USD, čtvrtá Coca-Cola se 7,2% podílem a hodnotou 22,4 miliardy USD a pět největších pozic uzavírá Chevron s 5,9% podílem a hodnotou pozice 18,6 miliardy USD.


Zdroj: hedgefollow.com

Více informací o aktuálním složení portfolia Warrena Buffetta naleznete v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=K0KVpI2f3H0

Pokud se zajímáte o investiční témata, již tuto sobotu 25. 11. od 13:00 proběhne další ročník Online investiční konference XTB, kde se bude podrobně řešit výhled jednotlivých sektorů a firem, AI, geopolitický dopad nedávných konfliktů na trhy a mnoho dalšího.

Detailní informace o konferenci i možnost přihlášení naleznete zde: https://cz.xtb.com/online-investicni-konference-2023

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688