Saxo Bank (Saxo)
Akcie ve světě  |  17.11.2023 16:10:54

NIO v úzkých, cena Tesly a IPO elektromobilů firmy Renault

Dostalo se NIO se svými elektromobily do úzkých?

Čínský výrobce elektromobilů NIOčím dál větší problémy. Ze svého vnitrodenního maxima dosaženého začátkem srpna se už propadl o 55 %. Firma uvedla, že zvažuje navýšení kmenového kapitálu a propuštění 10 % zaměstnanců. Hovoří se dokonce o vytvoření několika spin-off firem. NIO nebylo nikdy výdělečné a snížení vstupních bariér automobilového průmyslu díky elektromobilovým technologiím výrazně přitvrdilo konkurenci, takže je čím dál těžší zajistit rychlý a zároveň výnosný růst.

Za fiskální rok 2023 očekává NIO tržby 8,6 miliardy USD a za fiskální rok 2024 dokonce 13,1 miliardy USD, ale na provozu pořád prodělává. Ještě v 1. čtvrtletí roku 2021 dodala společnost na trh 20 060 akumulátorových elektromobilů (BEV), zatímco BMW jen 14 161. Při pohledu na 3. čtvrtletí roku 2023 však zjistíme, že BMW už jich dodalo 93 931 a NIO pouze 55 432. NIO v tomto srovnání jednoznačně zaostává.

Investoři, kteří se rozhodnou pro expozici v oblasti elektromobility, by se měli vážně zamyslet nad tím, zda je rozumné sázet na výrobce elektromobilů a jestli nedává větší smysl investovat do jiných článků hodnototvorného řetězce. 


 Cena akcií NIO | Zdroj: Saxo

Proč musí investoři Tesly pochopit význam podílu na koncovém trhu

Podle údajů 15 automobilek, které sledujeme v rámci našeho modelu BEV, dosáhly dodávky elektromobilů ve 3. čtvrtletí výše 1,7 milionu, což je meziroční nárůst o 55 %. Rok 2023 tak bude do budoucna známý jako rok, kdy elektromobily konečně dosáhly bodu obratu a začíná se mluvit i o jejich dopadech na poptávku po ropě. V případě Tesly údaje o dodávkách za 3. čtvrtletí také jasně ukazují, že se konkurence přiostřuje. Podíl firmy na celosvětovém trhu ve srovnání s těmito 15 automobilkami klesl za poslední rok z 31,4 % na 25,6 %. I takový tržní podíl je pořád impozantní a oproti Volkswagenu je objem výroby Tesly nadále víc než dvojnásobný, ale je dosti pravděpodobné, že ve 4. čtvrtletí postoupí Tesla první příčku čínskému BYD.

Proč je vývoj podílu na koncovém trhu elektromobilů tak důležitý? Protože globální podíl v roce 2035 je jedním z klíčových vstupních parametrů při určování hodnoty akcií Tesly. V současnosti je tržní hodnota firmy 682 miliard USD, zatímco Toyota má hodnotu 303 miliard USD. Současný podíl Toyoty na globálním trhu se spalovacími motory přitom činí zhruba 10 %, takže tržní hodnota Tesly může odrážet několik různých scénářů:

  1. Dlouhodobě bude mít nejméně dvojnásobek aktuálního tržního podílu Toyoty a v automobilovém průmyslu celkově nedojde k žádné pozitivní změně výnosnosti.
  2. Do budoucna bude mít stejný tržní podíl jako Toyota, tedy 10 %, ale auta budou vyráběna s mnohem větší marží než dřív.
  3. V roce 20352040 bude jednou ze 3 největších automobilek, ale značná část její tržní hodnoty bude odvozena z jiných oblastí podnikání, například ze sítě rychlých dobíjecích stanic, energetických úložišť a instalací solárních modulů v obytných domech.

Informace Renaultu o IPO divize Ampere

CEO společnosti Renault řekl, že ve středu při zveřejnění hospodářských výsledků oznámí automobilka své plány ohledně IPO své elektromobilové divize (zahrnující i hybridní vozy) nazvané Ampere. Koncern chce dosáhnout ocenění zhruba 8-10 miliard EUR a toto své IPO se snaží prezentovat jako evropskou alternativu k Tesle. Renault je v oblasti elektromobility jednou z nejúspěšnějších evropských automobilek. Zároveň je však notoricky známý tím, že nezveřejňuje samostatné údaje o BEV, což je právě to, co trh zajímá, takže my Renault do svého modelu BEV trhu zatím nezahrnujeme. Po IPO divize Ampere, která má začít fungovat v dubnu či květnu příštího roku, se to snad změní.

Někteří analytici si ovšem už teď myslí, že IPO není správné rozhodnutí a měla raději vzniknout spin-off firma, protože IPO naředí kapitál stávajících akcionářů. Pokud bude mít Renault s IPO divize Ampere úspěch, možná to povede k IPO elektromobilových divizí dalších tradičních automobilek, například Volkswagenu nebo Stellantis.

 

Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Garnry přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích, včetně CNN a Bloomberg TV. Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje, jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí. Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Skupina Saxo Bank (Saxo), je přední fintech specialista zaměřený na multi-asset obchodování a investice, poskytující „Bankovnictví jako službu“ ve velkém. Už více než 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností s cílem demokratizovat investiční a obchodní prostředí.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům, přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii, a podporuje tak komplexní hodnotový řetězec prostřednictvím „Bankovnictví jako služba“ (BaaS). Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992 a svou první online obchodní platformu představila v roce 1998 a stala se tak fintech společností dříve, než tento termín vůbec vznikl. Společnost sídlí v Kodani a zaměstnává více než 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Šanghaje, Hongkongu, Dubaje a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.    

Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688