Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  15.11.2023 10:11:39

Průzkum: 67 % Čechů využije Black Friday k nákupům, 31 % už teď ví, co bude kupovat

Klarna ilustrační průzkum

Švédský fintech Klarna, platební a nákupní služba, která plně využívá umělou inteligenci provedla průzkum, který zjišťoval plány a preference Čechů a jejich nákupů na Black Friday.

Z průzkumu vyplynulo, že téměř tři čtvrtiny Čechů (67 %) plánuje nakupovat na Black Friday, přičemž celá polovina (50 %) záměrně s nákupy čeká, aby v tomto období využila slevy na dražší položky jako je elektronika, šperky, nebo nábytek. Nakupovat dražší zboží se nyní chystají více muži (56 %) oproti ženám (44 %). Nejvíce se pravděpodobně zapojí Generace Z - využít akci plánuje 82 % jejich zástupců a více než polovina z nich už má představu, za co utratí peníze.

Nejvíce lidí plánuje využít slevy na módu a obuv (45 %, z toho 54 % online), zde je pak nejpatrnější rozdíl mezi pohlavími, kdy online bude nakupovat 59 % žen a pouze 48 % mužů. Dále je pak největší zájem o elektroniku (44 %, z toho 78 % online ) a kosmetiku (30 %, z toho 61 % online), kterou bude na internetu nakupovat více mužů (64 %) než žen (59 %) a nejméně pak zástupci generace Z (pouze 36 %), zbytek (64 %) upřednostňuje kamenné prodejny. Následuje zboží pro děti (24 %, z toho 76 % online) nebo výrobky pro dům a zahradu (23 %, z toho 70 % online). Největší rozdíl mezi online a offline nákupy můžeme pozorovat u kategorie erotického zboží, které chce 97 % lidí objednávat na eshopech. V kamenných obchodech ho plánují nakupovat pouze muži z generace mileniálů (6 %).

“V Česku pozorujeme zcela jasný trend - lidé jsou čím dál citlivější co se týče cen zboží a velmi pečlivě zvažují, za co své peníze utratí. Přemýšlejí také mnohem více o tom, zda některé věci skutečně potřebují. Pokud to jde, čekají na slevy a snaží se utrácet co možná nejrozumněji. To, že Češi lépe plánují svoje výdaje jasně ukazuje také nárůst v oblíbenosti odložených plateb jako je právě Klarna, ” vysvětluje Tereza Obrtáč, country manažerka pro Česko.

Průzkum ukázal, že 37 % lidí bude více přemýšlet o tom, za co konkrétně peníze utratí a chystá se kupovat jen to, co si mohou skutečně dovolit. 43 % respondentů se chystá nakoupit zboží, které stejně potřebují, ale raději si počkají a koupí si ho na Black Friday se slevou. Pouze 9 % lidí pak očekává, že utratí příliš mnoho peněz, nejvíce se toho obávají respondenti z Generace Z (22 %).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
26.01.2021Konstantní symbol: Víte, co to je a k čemu slouží? Markéta Kadeřábková (OrangeAcademy)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688