Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  15.11.2023 06:11:15

Střípky z trhu – akcie Ferrari na historickém maximu. Rovněž i akcie SAB Finance, se kterými se začalo nadprůměrně obchodovat

Vlastně je tomu nyní 8 let, co na kapitálový trh vstoupily akcie automobilky Ferrari. V říjnu 2015 se uskutečnila jejich primární emise za kurz 52 USD. Vše v rámci vyčlenění této prestižní automobilky z tehdejšího konsorcia Fiat Chrysler Automobiles. Na své si pak později přišli právě akcionáři zmiňovaného konsorcia, když mohli získat akcie Ferrari zdarma. Po IPO na Wall Street, potažmo startu obchodování na NYSE, se s akciemi Ferrari začalo v úvodu roku 2016 obchodovat také na burze v Miláně. Na obou trzích akcieúterý posunuly svá historická maxima. Své dle všeho sehrává i sama společnost, když nejspíše pokračuje v odkupu vlastních akcií.

Vydělat na akciích Ferrari od jejich debutu se dalo několikanásobně, jelikož v úterý zakončily na NYSE na cca 353,75 USD, v Miláně na 324 EUR. Jen od počátku letošního roku například na Wall Street zhodnocují o zhruba 65 %, tedy výrazně překonávají trh. Trh italskou automobilku, dle počtu 182 mil. kmenových akcií rozptýlených mezi investory ke konci roku 2022, oceňuje na zhruba 64 mld. USD, resp. 59 mld. EUR. Hodnotu by šlo nicméně stanovit reálně výše, jelikož Ferrari má vydáno ještě přes 63 mil. akcií se zvláštními hlasovacími právy. Navíc sama firma v návaznosti i na dlouhodobý odkup vlastních akcií ke konci roku držela dalších 11,97 mil. kmenových akcií. Pro porovnání ocenění možno například zmínit automobilku Porsche, kterou trh aktuálně oceňuje na 83,4 mld. EUR.


Ferrari a odkup vlastních akcií

Před týdnem automobilka oznámila, že z dříve schváleného 2 mld. EUR programu odkupu vlastních akcií, který by se měl naplnit v roce 2026, hodlá realizovat další v pořadí čtvrtou tranši. Konkrétně od 8. listopadu do nejpozději 26. června příštího roku hodlá koupit vlastní akcie za až 350 mil. EUR.

V úvodu listopadu zveřejněné hospodářské výsledky pak ukázaly na přetrvávající potažmo růstový zájem o vozy Ferrari. Firma dále zvýšila byznys, když příjmy ji ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostly o 23,5 % na 1,544 mld. EUR, když dodala 3 459 vozů. Meziročně o 8,5 % více. Že se vozy Ferrari prodávají oproti konkurenci s extrémní marží, resp. ziskovostí dokládá vykázaný provozní zisk EBIT ve výši 423 mil. EUR, potažmo marže 27,4 %. Samotný čistý zisk pak automobilce vzrostl o 46 % na 332 mil. EUR, resp. na 1,82 EUR na akcii.

SAB Finance upsala nové akcie za 500 mil. , v očekávání nejspíše dividenda

Za kurzově nejstabilnější emisi, či jinak řečeno největšího ležáka pražské burzy, lze jistě stále označit akcie SAB Finance. Titul je na trhu již 2,5 roku a i po zohlednění proběhlého štěpení se do letošních letních prázdnin obchodoval v úzkém pásmu 1 020 -1 060 . V úvodu září pak zaznamenal výstřel na 1 080 . Po následném oddychu pak včera uzavřel na novém historickém maximu 1 090 . Postaral se však o to až závěrečný obchod jen s 10 akciemi, když přes den probíhaly obchody o 20 až 30 níže. Nutno však dodat, že s titulem se poslední 3 seance velmi nadprůměrně obchoduje. Zatímco například v říjnu ve více jak polovině seancí nedošlo dokonce ani k jedinému obchodu, nyní denní objemy překračují milion korun. V úterý přes 2,2 mil. .

Důvodem může být očekávaná dividenda. Firma v pondělí měla uskutečnit valnou hromadu, kde mj. mělo dojít ke schválení mezitimní dividendy. A to z nerozděleného zisku minulých let, když k akcionářům by se dle návrhu mělo dostat necelých 75 mil. . Dřívější pozvánka na valnou hromadu nicméně nezmínila konkrétní částku na akcii. Důvodem nejspíše bylo probíhající navýšení kapitálu, resp. úpis nových akcií. Právě v minulém týdnu pak firma zveřejnila, že upsala všech v rámci první tranše možných téměř 472 tis. akcií. Tedy došlo k tzv. ředění o téměř pětinu. Upisovány měly být za kurz 1 060 , tedy šlo hovořit o získání 0,5 mld. . Jak jsme již dříve v článku „Lapčík stále lačný po TRINITY BANK“ popisovali, za účelem získání podílu v bance.

Navýšení kapitálu již bylo zapsáno v obchodním rejstříku, tedy firma má nově vydáno 3,049 mil. akcií. Dividenda by tak měla nejspíše činit 24,56 na akcii, pražská burza nicméně zatím eviduje původní množství vydaných akcií. Rozhodné datum pro nárok je dle stanov společnosti čtvrtý pracovní den následující po valné hromadě, tedy 20. listopadu. Vzhledem k pátečnímu státnímu svátku by se tak titul s aktuálním nárokem měl na pražské burze obchodovat naposledy dnes.

SAB Finance dosud výsledky valné hromady neprezentovala. Krátce před ní v pátek ve strohé zprávě překvapivě zmínila vybrané výsledky k 31.10. Výnosy měly letos zatím dosáhnout 320 mil. . Provozní zisk pak 166 mil. , když se má jednat o hodnotu bez výnosůinvestic. Za celý letošní rok pak firma očekává zisk před zdaněním, již včetně výnosůinvestic, ve výši 304 mil. . Před měsícem při prezentování pozvánky na valnou hromadu, očekávala zisk před zdaněním ještě o zhruba 6 mil. vyšší.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688