Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  14.11.2023 14:29:32

Skvělá doba k investicím do startupů právě nastala, shodli se účastníci mezinárodní konference Engaged Investments

Kdo nyní hledá kapitál pro svůj projekt, může to mít extrémně těžké. Ale pro investory do začínajících startupů nadešla naopak až neuvěřitelně slibná doba. Shodli se na tom účastníci letošního ročníku prestižní konference Engaged Investments, kterou každoročně pořádá investiční společnost DEPO Ventures. Mezinárodní akce přilákala do Prahy přes 250 investorů, téměř polovina z nich přijela ze zahraniční. Na akci vystoupilo 34 významných osobností z vyvinutých venture kapitálových zemí, jako jsou Spojené státy, Velká Británie či Estonsko. Generálními partnery konference byly české fondy J&T Ventures a Presto Ventures. Do akce se však zapojil celý tuzemský startupový ekosystém, včetně nejznámějších fondů Credo a Rockaway.

Inspiraci je třeba hledat v čase dřívějších krizí

Během panelových diskuzí zaznělo několik inspirativních poznatků od investorů s dlouholetými zkušenostmi a stovkami investic za sebou. Jedním z nejzajímavějších témat byl současný pokles investiční aktivity. Podle expertů pro něj neexistuje žádný logický důvod, protože současné podmínky spíše vytvářejí příležitosti pro investory díky nižším valuacím firem. Jelikož investiční horizonty pro startupy jsou obvykle delší než ekonomické cykly, hodnota investic se realizuje po krizích, což zvláště u raných startupů činí slibné investiční cíle.

„Nic nedělat by nikam nevedlo, je třeba zůstat aktivní a na změny podmínek reagovat. Investoři jim musejí přizpůsobit svá očekávání a přístup,“ říká Dušan Zábrodský, investiční partner Rockaway Ventures.

„Lidé ve střední a východní Evropě nyní očekávají špatné časy. Ale z pohledu investora toto prostředí nabízí jedinečnou a vzrušující příležitost. Umožňuje mu levněji naskočit do zajímavých společností. Situace, která nastala v letech 2020 a 2021, byla z pohledu valuací nezdravá,“ říká partner Credo Ventures Fournier Guillaume.

Ve své přednášce to potvrdil také Marvin Liao, americký investor, mentor a partner Diaspora Ventures. Prohlásil, že je nejlepší doba na investování, a prozradil, jak na to. „Jděte proti davu. Nejlepší investiční příležitosti jsou ty, od kterých vás všichni odrazovali. V této hře se dav takřka vždy mýlí. Ty nejlepší příležitosti odhalí pozdě. Budujte portfolio 25–30 společností, které nebudou ostatní chápat. A mějte na paměti, že úspěšné investování bere spousty času, trvá několik let, než tomu skutečně porozumíte. Je třeba být trpělivý, na exit si počkáte i kolem deseti let. Pokud rychle zbohatnete, budete dělat chyby,“ říká Marvin Liao. Sám zainvestoval do více než 460 startupů, přičemž 27 procent jeho investic je ziskových.

Tato doba je vhodná i pro vznik nových startupů. Podle andělského investora Frederika Brandise se díky krizi na pracovním trhu objevilo mnoho technologických talentů, což vidí jako příležitost. Je toho názoru, že startupy budou muset být nyní mnohem kvalitnější, vzhledem k omezenějšímu kapitálu. S tím souhlasí Vojta Roček, partner Presto Ventures: „Myslím si, že je nejlepší čas rozjet startup a svézt se na vlně. Nyní sice hodně firem odmítáme, ale poskytujeme více zpětné vazby. Vidím to jako příležitost k vytvoření odolnějšího systému.“

Význam přeshraniční spolupráce

Opakovaně také zaznělo, že jedním z léků na současnou situaci může být silnější přeshraniční spolupráce. Investoři v regionu se totiž mnohdy stále zaměřují výhradně na domácí trh, čímž se připravují o řadu zajímavých příležitostí. „Roztříštěnost evropského startupového prostředí je omezující jak pro investory, tak pro startupy. Společné investice a užší spolupráce napříč regionem pomůžou společnostem k rychlejšímu globálnímu růstu a investorům k lepšímu zhodnocení. Zvýšit tuto mezinárodní spolupráci byl jeden z hlavních cílů konference Engaged,“ říká Eliška Vámošová, marketingová ředitelka DEPO Ventures a hlavní organizátorka konference. 

Partner DEPO Ventures Petr Šíma podotkl, že je stále mnoho andělských investorů, kteří nejsou ochotni investovat v zahraniční. Mary McKenna není jednou z nich. „Před rokem 2020 bych neinvestovala do lidí, které jsem nepotkala, ale ten rok jsem na dálku investovala do šesti,“ říká vítězka kategorie evropská ženská investorka roku 2023. Klíčem k více mezinárodním investicím je podle ní budování důvěry a napojení na investorské komunity.

Střední a východní Evropa má navíc podle řečníků nakročeno stát se – po válce – rychle rostoucím regionem. Ukrajina má na poli startupů a technologií obrovský potenciál, který lze se zapojením zahraniční pomoci využít. „Před válkou jsem investoval do tří ukrajinských startupů a stále rostou, protože se zaměřují na globální trh. Věřím, že po válce bude Ukrajina jeden z nejživějších trhů v Evropě,“ tvrdí Bakhrom Ibragimov, partner pro CEE region v Molten Ventures.

Vedle panelových diskuzí probíhaly také workshopy od partnerů konference. Účastníci měli možnost dozvědět se více o impact technologiích od Tilia Impact Ventures, o deep techu s Baltics Sandbox Ventures, o chování VC fondů v Evropě od Mountside Ventures nebo také o vesmírných technologiích s agenturou EUSPA v rámci programu Cassini Matchmaking. Další partneři byly StartupYard, Soulmate Ventures, Kaya VC, PowerHub, EIT Urban Mobility a Technologická inkubace – projekt od agentury Czechinvest.


DEPO Ventures je investor pro rané startupy v regionu střední a východní Evropy opřený o andělskou komunitu. Spravuje andělské fondy, které umožňují investorům aktivní zapojení. Se svým třetím fondem jejich portfolio čítá již přes 35 investic, mezi ně patří globální blockchainová platforma Tatum, osobní průvodce v mobilu SmartGuide či revoluční logistická platforma Ringil. 

Investiční skupina řídí také mezinárodní syndikát DEPO Angels, v němž propojuje investory s kvalitními startupy a zjednodušuje jim celý investiční proces. Navíc zajišťuje výhodné syndikace, které umožňují investice i v nižších částkách. Vizí DEPO Ventures je naučit podnikatele a osoby s vysokým jměním, že investice do startupů by měly být přirozenou součástí portfolia každého investora.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688