JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Zákony a právo  |  14.11.2023 12:59:43

Crowdfunding, jak ho (ne)znáte, je tu - přechodné období pro poskytování služeb skupinového financování skončilo

Přechodné období pro poskytování služeb skupinového financování (crowdfunding) skončilo 10. listopadu 2023. Od 11. 11. 2023 tedy musí mít všichni poskytovatelé crowdfundingu licenci. Nebo ne?! Čtěte dále, v tomto článku se dozvíte vše, co v souvislosti s účinností nařízení o crowdfundingu musíte vědět.

Působnost nařízení o crowdfundingu

Nařízení č. 2020/1503 o evropských poskytovatelích služeb skupinového financování pro podniky upravuje:

  • tradiční úvěrový (lending-based) crowdfunding, v jehož rámci investoři vlastníkovi projektu poskytují úvěr, a
  • investiční (investment-based) crowdfunding založený na obchodování investičních cenných papírů vlastníka projektu investory.

Crowdfundingové platformy pro financování podnikatelských projektů (s výnosem do 5 milionů eur za období 12 měsíců) provozující některý z výše uvedených modelů nově musí mít licenci udělovanou Českou národní bankou. Ačkoliv jsou podmínky pro získání licence velmi přísné a je lidově řečeno „pět minut po dvanácté“, vše ohledně licence najdete zde.

Bez licence tedy crowdfundingové platformy nesmí zveřejňovat nové projekty. Nebo musí přejít na některý z modelů, který je z působnosti nařízení o crowdfundingu vyloučen.

Jde to i jinak

Z působnosti nařízení jsou vyloučeny zejména případy, kdy úvěr na vlastní účet poskytuje crowdfundingová platforma, která riziko a právo na výnos, stejně jako riziko plynoucí z poskytnutého úvěru, až následně přenese na předem neomezený okruh úvěrujících investorů. Tito jako protiplnění za svoji investici získají právo participovat na poskytnutých úvěrech.

Nařízení nedopadá ani na stále větší popularitě se těšící „pohledávkový“ crowdfunding založený na částečném postupování pohledávek z úvěru, který vlastníkovi projektu z vlastních zdrojů původně poskytne sama crowdfundingová platforma. Nutno podotknout, že právě s tímto modelem máme bohaté zkušenosti, neboť jsme jej pomáhali úspěšně implementovat.

Samozřejmě, nařízení se dále netýká dárcovského a odměnového (donation-based a reward-based) crowdfundingu, v jejichž rámci investor nezíská protiplnění buď vůbec, nebo výměnou za drobný upomínkový předmět, či crowdfundingu zaměřeného na spotřebitele, nicméně tyto modely jsou z hlediska provozovatelů zkrátka méně atraktivní.

Závěr

Služby skupinového financovaní se v souvislosti s účinností nařízení o crowdfundingu změní. Ať už však stojíte na straně crowdfundingové platformy, která nově musí získat licenci, nebo zkoumáte alternativní způsoby crowdfundingu, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vás seznámíme se všemi příležitostmi, které crowdfunding nabízí.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688