Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  13.11.2023 11:43:34

Co je to prop trading a proč se o něm mluví jako o obchodování budoucnosti?

David Varga Fintokei článek

Posledních několik málo let prorůstá prop trading do světa online obchodování a kamkoliv vejde staví zažité standardy a postupy na hlavu. Například výše počátečního investičního kapitálu je v této disciplíně poměrně nedůležitá, naprostý důraz se zde totiž klade na čistý talent.

Co je to proprietary trading?

Proprietární obchodování či prop trading není ve světě finačních trhů žádnou novinkou. V určitých obdobách se s ním můžeme setkat už od osmdesátých let. Jedná se o obchodování s kapitálem, který nenáleží vám, jakožto traderovi, ale například firmě, pro kterou obchodujete. Proprietární obchodníci tak často byli a jsou zaměstnávání za účelem zhodnocení kapitálu investičních domů či firem.

V posledních několika letech však prop trading zažívá renesanci, a to zejména díky firmám jako jsou FTMO, The Funded Trader či Instant Funding. Přitom prvně zmíněná FTMO je českého původu (dříve Získejúčet). Všechny tyto společnosti nabízejí obchodníkům za jednorázový poplatek účty se závratnými sumami, na kterých poté mohou obchodovat a případné zisky si se společností rozdělit v určitém poměru (ve prospěch obchodníka).

Vypadá to jako pohádka, že? Jenže získat takovýto účet není jen tak…

Na velké účty prop firem nedosáhne každý

Ačkoliv dřívější název české firmy FTMO - Získejúčet - může v zájemcích vzbuzovat dojem, že obchodování na velkém účtu mají na dosah, není tomu úplně tak. Prop tradingové firmy jako FTMO, The Funded Trader či Instant Funding, nenabízejí své účty ledakomu.

Každý zájemce musí nejdříve zaplatit jednorázový poplatek a projít evaluační fází. Teprve, až tuto fázi splní, dostane do své správy účet, na kterém mohou být částky od několika statistíců až po desítky milionů korun. A případné zisky tomu odpovídají.

Tyto evaluační fáze jsou sestaveny tak, aby ověřily schopnosti obchodníků, tedy hlavně to, zda skutečně dokážou obchodovat konzistentně ziskovým způsobem. Za tímto účelem většinou přihlíží ke 3 ukazatelům:

- Profit target (v procentech stanovený zisk, kterého zájemce o účet musí dosáhnout)

- Maximální denní/celkový drawdown (čili celkový či denní pokles zůstatku na účtu, který obchodník nesmí překročit, opět vyjádřen v procentech)

- Časový limit (doba, během které musí být evaluační fáze splněna)

Přísnost těchto ukazatelů se liší společnost od společnosti, většinou však bývá maximální denní ztráta kolem 5 %, celková ztráta mezi 8-10 % a profit target kolem 5-8 %. Obchodníci mohou použít páku a na obchodování většinou mají neomezeně dlouhou dobu, avšak nesmí evaluační fázi zvládnout za méně než 3 dny (aby se oddělili skuteční obchodníci od těch, co mají pouze štěstí).

Jde to i bez evaluace

Mezi prop trading firmami se však najdou i výjimky, které své velké účty nabízejí obchodníkům i bez evaluační fáze - tzv. Instant funded účty. Ti tak mohou obchodovat ihned, stačí zaplatit jednorázový poplatek. Jednou z těchto firem je například česká společnost Fintokei. Ta od listopadu 2023 působí i na českém a slovenském trhu, a to poté, co se stala prop trading firmou číslo jedna až v dalekém Japonsku. Její program SwiftTrader obchodníkům slibuje získání účtu až s dvacetinásobkem počátečního poplatku, a to ihned.

Získáním účtu to nekončí

Ať už se vám podaří projít evaluační fází, či si účet pořídíte v rámci instant funding programu, stále při obchodování na něm nemůžete polevit ve svých snahách. Pořád se totiž jedná o majetek prop trading firmy, a ta si jej jako takový hlídá. A tak zatímco dodržování profit targetu odpadá, stále nesmíte překročit určitou maximální ztrátovost. V takovém případě vám bude účet odebrán.

Pokud však patříte mezi zručné obchodníky a vaše strategie dokáže udržet ztráty na minimu a přitom generovat zisk, jednou za čtrnáct dní si můžete zažádat o výběr určitého procenta zisků (až 90 %) na svůj bankovní účet. Většina firem pak své konzistentní obchodníky odměňuje postupným navyšováním kapitálu či procenta ze zisku. Stačí, aby ve své snaze nepolevovali a udrželi vysoký standard svého obchodování i po několik měsíců.

Některé společnosti, jako například již zmíněná česká Fintokei, navíc konzistentním obchodníkům slibují možnost spolupráce se společností věnující se portfolio managementu a zpřístupnění jejich strategie investorům. To už je opravdu lákavá a seriózní nabídka.

Je prop trading skutečně hudbou budoucnosti?

Obáváme se, že odpověď na tuto otázku necháme na těch, kteří si prop trading vyzkouší na vlastní kůži. Například CEO české společnosti Fintokei David Varga se nechal slyšet, že jejich program SwifTrader má za cíl odhalit mezi obchodníky “spící” talenty. Ti podle něj mohou často obchodovat na demo účtech či v opatrně budovat kapitál na menších účtech za pomoci mikrolotových pozic, to vše aniž by měli příležitost své dovednosti projevit naplno na větších účtech. Bez příležitosti jakou nabízí instant funding programy bychom se o nich, podle Vargy, nemuseli nikdy dozvědět.

V tomto ohledu tak mohou být prop trading firmy skutečně svěžím vánkem na poli standardního online tradingu, díky kterému se možná brzy začnou rojit tradingové talenty jako houby po dešti. Pokud si tedy věříte na podobné výzvy, či byste si rádi vyzkoušeli obchodovat na větších účtech s příslibem rozdělení zisků ihned, máte nyní díky společnostem jako je FTMO či Fintokei jedinečnou příležitost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688