Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.11.2023 12:55:04

Pražská burza v týdnu jen klesala. ČEZ po výsledcích nakonec na měsíčním minimu, nejvolatilnější opět akcie Pilulka


BCPP logoPražská burza se dle vývoje indexu PX sice zejména v úvodu týdne pokoušela o další zisky, nicméně vždy s neúspěšným zakončením. Zkrátka daný index má nakonec za sebou již 6 ztrátových seancí, v týdnu přišel v souhrnu o 1,22 %. Pokles k 1 365 bodům vlastně technicky znamená návrat na rezistence, které se indexu podařilo po řadě měsíců v úvodu listopadu prorazit. Šlo by tak předpokládat, že index na daných úrovních nyní najde podporu a nasměruje se zpět výše. Pokud by se tak však nestalo, indikovalo by to návrat obchodování do pásma cca 1 320-1 365 bodů.

indexu se v týdnu podařilo posílit jen 2 emisím. Akcie MONETA a VIG navíc přidaly jen kosmeticky. Vítězem se každopádně staly pravidelně sledované mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, které výše vystřelily zveřejněné hospodářské výsledky, potažmo výhled. Antivirová firma se navrátila k růstu z hlediska počtu zákazníků, za současný účetní rok by její zisk mohl dosáhnout 2 USD/akcii. Z něj zatím vyplácí akcionářům vlastně jen čtvrtinu, resp. udržuje již čtvrtým rokem čtvrtletní dividendu na 0,125 USD. Vše směřuje k tomu, že by se akcionáři mohli brzy dočkat navýšení požitku.

 

O negativní vývoj se zkrátka na pražské burze v týdnu postarala většina emisí. Svou vahou zejména banky ERSTE a KB. A to bez nových zpráv, resp. ERSTE v závěru týdne zveřejnila aktuální údaje z probíhajícího odkupu vlastních akcií. Překvapivá byla ještě větší nekonzistentnost v intenzitě odkupu. Zatímco například v pondělí nakoupila vlastní akcie za 2,2 mil. EUR, ve čtvrtek za 1,8 mil. EUR či ve středu jen za sotva milion EUR (nejméně za 3 týdny), tak v úterý se překonala. Nakoupila totiž vlastní akcie za více než 10 mil. EUR, což je dosud nejvyšší denní objem v celé historii odkupu. Celkově již ERSTE ke čtvrtku pořídila na 7,65 mil. vlastních akcií, resp. tedy 1,78 %. Vše zkrátka směřuje k brzkému naplnění 300 mil. EUR schváleného odkupu. Cenový severní výlet akcií KB z přelomu měsíce je pak rázem pryč, titul se tedy navrátil k běžným „mrtvým“ úrovním viděných od druhé poloviny září.

Hlavní titul pražské burzy ČEZ předváděl poměrně volatilní vývoj, který zintenzivnil po čtvrtečním reportu hospodářských výsledků, resp. vyvrcholil v pátek. Přestože proběhly obchody i nad hranicí 1 000 , nakonec převaha prodávajících stlačila titul na měsíční minima 979,50 . Na titulu jako by proběhlo „Buy the rumor, sell the news“. Spekulace trhu, že firma zveřejní celoroční navýšení výhledu hospodaření se naplnily, toto „potvrzení“ zkrátka ale pozitivní impuls již nepřineslo. Titul se každopádně po delší době postaral v týdnu o více než polovinu všech obchodů na pražské burze. Dáno to však bylo i tím, že likvidita na ostatních titulech byla podprůměrná.

Volatilitou akcie ČEZ předčily akcie PILULKA. Jejich vývoj nicméně již nebyl tak překotný, jako v předchozích týdnech a i zájem o obchodování klesl, resp. objemy obchodů. Pokusy o další růst v úvodu týdne (až na 325 ) nevydržely a titul se po týdenní přestávce stal opět propadákem týdne. Šéfem Martinem Kasou na konci října prezentovaný „první krůček přikupování“ například totiž stále nedoznal následovnictví. Tedy po nákupu tehdy pro trh spíše jen směšných 100 akcií PILULKA už žádné další na trhu dosud nepřikoupil.

Před pondělním reportem hospodářských výsledků těsně nad hranicí 50 oscilovaly akcie PHOTON ENERGY, které se tak vlastně nadále drží u 1,5letých minim.

 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688