Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.11.2023 07:41:49

Promluví centrální bankéři z Fedu i ECB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Z dat jsou dnes na programu pouze tradiční týdenní statistiky z amerického trhu práce, kde budeme sledovat, zda se potvrdí jeho ochlazování naznačené říjnovými payrolls. Bohatší je dnešní kalendář na vyjádření centrálních bankéřů. Z ECB vystoupí tři zástupci (Villeroy, Lane, Lagardeová), které doplní čtveřice představitelů Fedu (Bostic, Barkin, Paeseová, Powell).

Napětí na trhu práce v USA začíná mírně slábnout

Dnešní dění na finančních trzích budou pravděpodobně ovlivňovat hlavně vyjádření centrálních bankéřů. Dopoledne vystoupí z ECB F. Villeroy (9:00) a P. Lane (9:10), které v podvečer doplní i prezidentka Lagardeová (18:30). Z Fedu promluví R. Bostic (15:30), T. Barkin (17:00), K. Paeseová (18:00) a také šéf Fedu J. Powell (20:00).

Trh práce v USA začíná vysílat první signály o ochlazování. Počet stávajících žádostí o podporu v nezaměstnanosti roste již šest týdnů v řadě, což naznačuje, že lidé, kteří přicházejí o práci, začínají mít určité problémy s hledáním nové. Celkově sice zůstává situace na trhu práce ve Spojených státech stále napjatá, NFP report minulý týden ale překvapil negativně. Ochlazování reálné ekonomiky v USA by podle nás mělo pokračovat. V polovině příštího roku očekáváme ve Spojených státech technickou recesi.

Polská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny

Klíčová měnověpolitická sazba polské centrální banky (NBP) zůstává na 5,75 %, zatímco trh očekával její pokles na 5,50 %. NBP tak nenavázala na dvojí snížení klíčové sazby v úhrnu o 100 bb v září a říjnu, které předcházelo tamním parlamentním volbám. Polský zlotý reagoval posílením o 0,5 % na 4,438 PLN/EUR. Kolegové z SG očekávají, že NBP bude držet sazby na současné úrovni až do Q3 24. K tomu by měla přispět hlavně perzistentní jádrová inflace (odrážející napjatý trh práce) a také odeznění některých jednorázových administrativních opatření.

Koruna v průběhu včerejška k euru mírně oslabovala, po rozhodnutí NBP ale ztrátu smazala. Přesto se nachází jen lehce pod úrovní před zasedáním ČNB minulý čtvrtek. Na něm trh očekával snížení repo sazby o 25 bb, zatímco bankovní rada rozhodla o jejím ponechání na 7 %. Výsledkem bylo v závěru minulého týdne posílení k hladině 24,40 CZK/EUR. Od začátku tohoto týdne ale koruna ztrácela, přičemž včera odpoledne se krátce vyhoupla až na 24,67 CZK/EUR. Po zveřejnění překvapivého rozhodnutí polské centrální banky o ponechání úrokových sazeb na současné úrovni ale ztrátu korigovala a uzavřela den beze změny na 24,62 CZK/EUR.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688