Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  09.11.2023 06:55:00

Skupina ČEZ za tři čtvrtletí vydělala 29,8 mld. Kč, meziročně o 43 % méně, podíl výroby z uhlí dosáhl jen 28 %

9. 11. 2023

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl za první tři čtvrtletí 95 mld. , meziročně o 6 % více. Meziroční srovnání je ovlivněno extrémním růstem tržních cen komodit po loňské vojenské invazi Ruska na Ukrajinu a následně zavedenými odvody z nadměrných tržeb z výroby. Čistý zisk za I.- III. čtvrtletí dosáhl 29,8 mld. , meziročně o 22,5 mld. méně. Pokles byl způsoben nově zavedenou daní z neočekávaných zisků ve výši 60 procent, která zatížila letošní náklady částkou 21 mld. . Skupina ČEZ navyšuje výhled hospodaření na celý rok 2023 na úrovni EBITDA 115 až 120 mld. a potvrzuje výhled čistého očištěného zisku ve výši 33 až 37 mld. . Skupina ČEZ letos na dividendách, daních z příjmů a odvodech z nadměrných tržeb z výroby odvede českému státu 118 až 125 mld. , tedy o více než 5 mld. navíc oproti indikaci společnosti z 11. srpna.

„Výsledky hospodaření za první tři čtvrtletí reflektují postupnou stabilizaci na energetických trzích. Po schválení rekordní dividendy 145 Kč na akcii a s ohledem na mimořádná zdanění tržeb a zisků energetických firem předpokládáme, že Skupina ČEZ letos na dividendách, daních ze zisků a na odvodech z nadměrných tržeb výroby odvede českému státu 118 až 125 mld. Kč,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a dodal: „Budoucnost české energetiky bude založena na obnovitelných zdrojích a bezpečné jaderné energetice. Proto jsem rád, že ČEZ obdržel ve stanoveném termínu závazné nabídky na výstavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech od všech tří kvalifikovaných uchazečů, tj. od francouzské společnosti EdF, jihokorejské KHNP i od americko-kanadské Westinghouse“.

Provozní výnosy za I.-III. čtvrtletí dosáhly hodnoty 246,5 mld. Kč, meziročně o 35,4 mld. Kč více. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 95 mld. Kč, meziročně o 5,7 mld. Kč více. Meziroční srovnání je ovlivněno extrémními výkyvy cen komodit zejména v loňském roce a následně zavedenými odvody z nadměrných tržeb výroby. Segment VÝROBA jako celek poklesl o 0,2 mld. Kč. EBITDA z výrobní činnosti vzrostla o 6,7 mld. Kč, přičemž růst v důsledku růstu realizačních cen vyrobené elektřiny byl významně eliminován odvody z nadměrných tržeb z výroby. Příspěvek sub-segmentu Trading naopak meziročně klesl o 6,9 mld. Kč zejména s ohledem na rekordní zisk z obchodování s komoditami v roce 2022. Růst cen komodit přispěl zásadně k růstu EBITDA segmentu TĚŽBA o 3,9 mld. Kč, přestože objem těžby klesl o téměř 2 mil. tun.

Výkyvy tržních cen komodit zejména v loňském roce a sezónní faktory významně ovlivnily také hospodaření segmentu PRODEJ. Společnost ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům, především domácnostem, dosáhla za tři čtvrtletí meziročního růstu EBITDA na úrovni 1,1 mld. Kč, a to jen díky specifickému výnosu ve výši 1,2 mld. Kč ze soudních sporů se Správou železnic ohledně dodávek elektřiny v roce 2010 a 2011. Společnosti dodávající komodity a energetické služby zákazníkům B2B segmentu vygenerovaly meziročně o 2,9 mld. Kč vyšší EBITDA, a to zejména díky výkupům elektřiny od OZE výrobců za fixní smluvní ceny, vyššímu prodeji energetických služeb a sezónním faktorům.

Výroba elektřiny z jaderných a obnovitelných zdrojů meziročně zůstala na stejné výši 25 TWh. Vlivem příznivých klimatických podmínek o 7 % vzrostla výroba v obnovitelných zdrojích, výroba v jaderných zdrojích naopak poklesla o 1 % v důsledku delších plánovaných odstávek obou elektráren. Investice a opatření, provedené během odstávek, přispějí k efektivní výrobě většího množství bezemisní energie.

Výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů klesla o 18 % na 12 TWh v důsledku nižšího nasazení zdrojů s ohledem na pokles tržních cen elektřiny a vývoj cen emisních povolenek a zemního plynu. Skupina ČEZ naplňuje svoji strategii „Čistá Energie Zítřka“ v oblasti dekarbonizačních veřejných závazků. Podíl výroby z uhlí dosáhl již jen 28,2 % celkové výroby Skupiny ČEZ. Ještě na počátku devadesátých let byl tento podíl na úrovni 80 %.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 4 % na 24,8 TWh. Spotřeba u velkých podniků klesla o 3 %, spotřeba domácností klesla o 5 % a spotřeba malých podniků byla nižší o 6 %. Důvodem poklesu je omezení spotřeby zákazníků v důsledku vysokých cen komodit a klimatické podmínky.

Skupina ČEZ v letošním roce vynaložila na investice do dlouhodobého majetku téměř 28 mld. Kč, meziročně o 6,5 mld. Kč více. Nejvíce prostředků, více než 13 mld. Kč, bylo investováno v rámci segmentu Výroba a segmentu Distribuce – téměř 12 mld. Kč.

„Výsledky hospodaření za I. – III. čtvrtletí reflektují extrémní výkyvy tržních cen komodit a mimořádná zdanění zavedená v roce 2022. Náklady na odvody z nadměrných tržeb z výroby dosáhly 8,7 mld. Kč a daň z neočekávaných zisků činila 21 mld. Kč. Za celý rok 2023 očekáváme odvody z těchto mimořádných opatření ve výši 37 až 45 mld. Kč,“ řekl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák a dodal: „Přestože se trhy relativně zklidnily, zůstáváme obezřetní a udržujeme disponibilní likvidní prostředky na co nejvyšší úrovni.“

Ladislav Kříž , mluvčí ČEZ
Hospodářské výsledky za I.-III. čtvrtletí 2023

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688