Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.11.2023 12:19:05

Pražská burza v týdnu prorazila rezistence a zaznamenala nová historická maxima. Dařilo se opět zejména bankám, akcie PILULKA předvedly infarktový vývoj. ERSTE s rekordním odkupem vlastních akcií


BCPP logoPražská burza se i v úvodu listopadu nadále vezla na pozitivní vlně, kterou tentokrát podpořil i zahraniční optimismus. Možno zmínit, že akcie na Wall Street zažily po předchozích poklesech vůbec nejpozitivnější týden v tomto roce, nejvíce 6,6 % přidal index Nasdaq. Každopádně v pátek mohl domácí index PX posílit dokonce již devátou seanci v řadě, nakonec uzavřel „červeně“. I tak týdenní posun o 2,26 % znamenal nejlepší vývoj od poloviny září. Index PX se zkrátka po proražení zmiňovaných rezistencí ocitl rázem na půlročních maximech. Sesterský index PX-TR, který navíc zohledňuje i výplaty dividend, se pak dokonce ocitl na nových historických maximech. Ve čtvrtek uzavřel na 3 326,62 bodech. I přes páteční oddych zkrátka jen letos pražská burza dle tohoto indexu nabídla investorům celkové zhodnocení přes 25 %.

růstu poslední dobou přispívají zejména bankovní tituly. Lídrem jsou akcie MONETA, které nejvíce překonávají výkonnost indexu PX. Podpořeny zveřejněnými hospodářskými výsledky z minulého měsíce se rázem ocitly již na 1,5letém maximu. V domovské Vídni se pak po pondělním reportu výsledků rovněž na sever nasměrovaly akcie ERSTE. V pátek se již začaly přibližovat hranici 35 EUR, kde se naposledy ocitly v polovině prázdnin a kde tehdy zaznamenaly „stopku“. Titul v týdnu výrazně podpořila sama banka. Přestože tedy její akcie zdražily, sama banka vlastně nepochopitelně zintenzivnila odkup na dosud nevídané úrovně. Denní nákupy objemově přesahovaly i 9 mil. EUR! Dle posledních zveřejněných údajů měla již ke čtvrtku nakoupeno celkem přes 7 mil. vlastních akcií, resp. přes 1,63. Vydala za ně celkem 231 mil. EUR. Odkup tak ještě více nabral směr ke svému konci. Pokud banka udrží intenzitu, může být schválený odkup za 300 mil. EUR během dvou týdnů již naplněn.

 

Akcie KB se ve světle vývoje zmiňovaných 2 bank v polovině týdne začaly vymaňovat ze své stagnace z poslední doby a ve čtvrtek se ocitly na 2měsíčních maximech. Obchodovaly se až za 705 . Páteční zveřejněné hospodářské výsledky však vystavily severnímu směrování stopku. Reportovaný čtvrtletní čist zisk přes 4,2 mld. díky rozpouštění opravných položek překonal očekávání trhu, nicméně provozní úroveň zaostala, včetně v tomto ohledu i výhledu. Každopádně společně s bankami posilovaly výrazně i akcie VIG.

Po čtyřech týdnech ztrát však nejvíce nakonec přidaly akcie PILULKA. Bylo to však po překotném vývoji, když do poloviny týdne mířily dále na jih na nová historická minima. V úterý zveřejněný nákup akcií PILULKA ze strany zakladatele a CEO Martina Kasy spíše než důvěru, vyvolával otazníky. Nákup jen 100 akcií za sotva 21 tis. Kč společně s podivným vyjádřením na síti X „o v kontextu s objemy obchodů celkem logickém poklesu ceny“, působil až směšně. Titul se zkrátka následně ve středu obchodoval i jen za 181 . Nicméně začal nacházet podporu, když od předchozího vrcholu ztrácel právě přes 50 %. To často na titulech přinese spekulativní zájem řady investorů. Nakonec i ve zbytku týdne začala být znát výrazná poptávka a akcie PILULKA vlastně skokově posilovaly. V pátek se obchodovaly i nad hranicí 300 , resp. od středečních minim přidávaly i více než 66 %! Obchodování s titulem bylo v týdnu zkrátka jen pro silné nervy.

Za zmínku stojí nádech i na akciích PHILIP MORRIS, které se právě po nezvyklých 5týdnech ztrát pokoušely odrážet z 22měsíčních minim.

Naopak nová již 1,5letá minima v pondělí zaznamenaly akcie PHOTON ENERGY, když uzavřely pod hranicí 50 . Před blížícím se reportem hospodářských výsledků zatím není znát přílišná změna (ne)důvěry, když ty minulé přinesly z hlediska výhledu nečekané výrazně negativní překvapení.

Po třech ziskových týdnech nakonec nejvíce ztratily akcie KOFOLA, u nichž lze nicméně vlastně hovořit o oscilaci u předchozích úrovní. Každopádně zisky indexu PX nejvíce zmírnil hlavní titul pražské burzy, u něhož likvidita v týdnu překonala miliardu korun. Akcie ČEZ zkrátka za zvýšené aktivity nadále neurčitě oscilovaly okolo hranice 1 000 , nicméně v pátek zakončily na více než 3týdenních minimech. Poodkryty byly přetrvávající vládní snahy o prosazení tzv. lex ČEZ, nicméně došlo na další odklad, když poměrně logicky daná úprava neodpovídá tradičním obvyklostem nejen v EU. Ke sledovaným cenám elektřiny možno zmínit spíše jižní směrování. Například vzdálenější kontrakt pro rok 2026 se již dokonce začal přibližovat hranici 100 EUR/MWh. Nezvykle oproti předchozím týdnům se pak na denním trhu v pracovních dnech cena elektřiny již dokonce držela právě pod hranicí 100 EUR/MWh, pro tento víkend pak byla v některých hodinách téměř zadarmo. Každopádně v nadcházejícím týdnu budou investoři na domácím trhu jistě právě v očekávání čtvrtečního hospodářského reportu od ČEZ.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688