Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  30.10.2023 17:42:19

Staronová konkurence pro akcie a její důsledky

Když se výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů pohyboval pod 1 %, dala se podle standardního „učebnicového“ uvažování čekat u akcií návratnost něco nad 6 % (viz níže). Nyní se výnosy dluhopisů nachází u 5 % a nabízí tak téměř to, co tehdy akcie. Pár slov o „konkurenci“ těchto dvou aktiv.

Já jsem na základě historických dat a analýz dospěl k tomu, že jako standardní rizikovou prémii pro americký akciový trh používám 5,5 %. S oním 1 % výnosů desetiletých obligací to pak dává 6,5 % požadované/očekávané návratnosti u US akciového trhu. Nyní dluhopisy vynáší téměř 5 %, což se od oněch 6+ % zase tolik neliší. Je to ale samozřejmě časové srovnávání hrušek a jablek – nyní by požadovaná (a na efektivním trhu tudíž i očekávaná) návratnost u akcií měla podle uvedené logiky být 5 + 5,5 %, tedy 10,5 %.

Hodně se nyní hovoří o tom, že dluhopisy už jsou kvůli výraznému růstu svých výnosů výraznou konkurencí pro akcie. Na jednu stranu jde o intuitivní tvrzení, které dává smysl. Podívejme se ale trochu na detail. Pokud by došlo pouze k růstu výnosů a nic jiného by se nezměnilo, akciový trh by musel z výchozí úrovně oslabit přesně tak, aby se jeho budoucí návratnost (očekávaná) zvedla z oněch 6,5 % na 10,5 %. A to přesně kvůli tomu, že by nastal odliv investorů k dluhopisové konkurenci a tudíž pokles cen akcií.

V praxi ale dochází k fůře dalších věcí. Poukazoval jsem tu například na to, že podle Goldman Sachs je nyní riziková prémie akcií kolem 3 %. Pokud by výchozí hodnotou bylo oněch 5,5 %, pohyb prémie by tlumil efekt zvyšování výnosů o 1,5 procentního bodu. A navíc jsou nyní zřejmě podstatně výše růstová očekávání (AI apod). Pokud tedy konkrétně výnosy dluhopisů vzrostly z 1 % na 5 %, ale zároveň se snížila riziková prémie o 1,5 procentního bodu, na akcie ze strany požadované návratnosti působí „negativních“ 3,5 %. A pokud by se růstová očekávání u zisků zvedla o 3,5 %, výsledný efekt na ceny akcií, respektive valuace je nulový. A přesto stále platí, že dluhopisy konkurují akciím mnohem více, než dříve.

Výše uvedená hra s čísly tak ukazuje, že vyšší konkurence od dluhopisů nutně neznamená korekci na akciích. Nebo jí může naopak doprovázet korekce větší, než by odpovídalo vyšším výnosům – pokud se zvýšily i rizikové prémie a/nebo klesla růstová očekávání. Jinak (a opět) řečeno, u akcií rozhoduje poměr požadované návratnosti k očekávanému růstu. Pokud z toho vyjmeme jednu proměnnou, můžeme dospět k zavádějícím závěrům.

K oné konkurenci pak následující graf, který skutečně ukazuje, že jede v plném proudu – s růstem výnosů je zřejmý příliv kapitálu do dlouhodobějších dluhopisů, který nyní podle BofA dokonce dosahuje historického rekordu:

sous1
Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688