Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.10.2023 12:44:32

Hlavní titul pražské burzy ČEZ v týdnu s nejnižší likviditou za více než 2 měsíce, když politici o budoucnosti firmy nadále mlží. Pražská burza se v týdnu každopádně vydala proti světu. Akcie Pilulka však ztratily čtvrtý týden v řadě na nová minima


BCPPPražská burza vlastně již tři měsíce nevybočila z poměrně úzkého obchodního pásma. Navíc se teď druhý týden v řadě udržela výrazněji proti pokračujícímu negativnímu zahraničnímu sentimentu, když ve světě své sehrává geopolitické napětí v souvislosti s pásmem Gaza. Až na pondělí dokázal index PX uzavírat „zeleně“, nakonec si v týdnu polepšil o 0,72 %, když uzavřel nad 1 351 body. Technicky se tak nasměroval blíže k horní hranici zmiňovaného vývoje posledních měsíců, kterou lze spatřovat u úrovně 1 366 bodů.

Zisky si v týdnu nakonec připsaly všechny hlavní tituly. Z bank vévodily akcie MONETA, když zveřejněné hospodářské výsledky překonaly očekávání. Bance navíc ČNB stanovila od příštího roku nižší kapitálové požadavky, zkrátka akcionáři začali vyhlížet o něco lepší dividendu než doposud. Mohla by se tak dle odhadů na trhu přiblížit loňským výrazným 8 .


Před pondělními hospodářskými výsledky index PX svou vahou solidně podpořily i akcie ERSTE, které nicméně v posledních týdnech právě v domovské Vídni oscilují v úzkém cenovém pásmu cca 32-33,50 EUR. Svými nákupy kurz jistě i podporuje sama banka. Zveřejňování transakcí uskutečňuje banka poměrně nekonsistentně, zkrátka údaje z tohoto týdne zatím nejsou k dispozici ani za jeden den. Do konce předchozího týdne nicméně banka již nakoupila celkem přes 5,5 mil. akcií, tedy 1,28 %. Vydala za ně téměř 181 mil. EUR z plánovaných 300 mil. EUR. Trojlístek bank uzavírá KB, která podobně jako ERSTE v posledních týdnech neobvykle cenově stagnuje. Novým impulsem by mohly být právě hospodářské výsledky, které více začnou zpřesňovat odhady trhu na celoroční výsledek, potažmo výši dividendy v příštím roce. ERSTE nicméně v tomto ohledu již dříve plán zveřejnila – výraznou dividendu 2,70 EUR.

Na nárůst dividendy se vzhledem ke zlepšujícímu se hospodaření sází i u druhého rakouského titulu VIG. Ten v domovské Vídni při poklesech v týdnu technicky potvrdil podporu u úrovně 24,30 EUR.

Drobné zisky si v týdnu připsal i hlavní titul ČEZ, který druhý týden osciloval okolo výrazné psychologické i technické hranice 1 000 . Páteční výlet až na 1 014 neudržel. Právě až poslední seance týdne přinesla na titul větší investorskou aktivitu, resp. objem 187 mil. . Ve třech seancích týdne však zdaleka nedosáhl 100 mil. hranice. V týdnu vyjádření ať už ministra Stanjury, tak premiéra Fialy přineslo jen mlžení, resp. oproti minulosti vlastně i rozporuplné náznaky k budoucnosti ČEZ. Přestože „nutné“ změny byly ze strany vlády avizovány již více než před rokem, investoři jsou stále udržování v nejistotě. Čistotě domácího kapitálového trhu to jistě nepřispívá. Co se týká sledovaných cen elektřiny, ty spíše pokračovaly v oddychu ze skokového nárůstu z první poloviny měsíce. V souvislosti možná i s probíhající odstávkou 4. bloku JE Dukovany se nicméně na denním trhu v pracovních dnech ceny převážně držely výrazně nad hranicí 100 EUR/MWh. Kdo odebírá za spotové ceny může být po delší době potěšen až dnes, když pro mnoho hodin cena elektřiny klesla pod hranici 10 EUR/MWh, tedy pod 25 haléřů za kWh.

Na měsíčních maximech uzavřely týden akcie KOFOLA, podpořeny nejspíše i informacemi o dalších tzv. insider nákupech. V úvodu týdne se objevila regulatorní hlášení o pokračujících nákupech ze strany marketingového ředitele dceřiné společnosti Radenska. Egle Vehle přikoupil předchozí pátek 1920 akcií KOFOLA, resp. v pondělí dalších 725. Podobně na celkem 550 akcií pak nakoupil také finanční ředitel nápojové firmy Martin Rosypal.  

Relativně výraznou intradenní volatilitu v rozsahu cca 550-560 předváděly opakovaně akcie COLT. Při páteční seanci jako by se již uklidnily v návaznosti přitom na zprávy o investici do výrobce outdoorového vybavení a munice Vista Outdoor, která se přitom před nedávnem dohodla, že prodá svůj byznys výroby munice české další zbrojařské skupině CSG. Akcie americké firmy, obchodované na NYSE pod označením VSTO, každopádně nakupovala nejen sama společnost COLT (získala 2,4 %), ale i její šéf Jan Drahota, potažmo majoritní akcionář René Holeček. Dohromady získali přes 5 % firmy, když přitom nákup udávají čistě jako „investiční“.

Ze ztrátových emisí možno zmínit již pátý týden v řadě klesající akcie PHILIP MORIS, které se obchodovaly i za 15 760 , tedy již nejníže za 22 měsíců. Čtvrtý týden v řadě pak ztrácely akcie PILULKA, které již v minulém týdnu prorazily předchozí minima a vývoj šlo sportovní terminologií nazvat „hozením ručníku do ringu“.  Po sedmi ztrátových seancích se sice ve čtvrtek pokusily o nádech, nicméně závěr týdne přinesl nový prodejní přetlak. Nejenže tedy uzavřely na nových historických minimech, ale historicky zažily i vůbec nejhorší týden. Propad o 22,19 % je o něco vyšší než loni v květnu, kdy se titul dostal pod hranici 1 000 . Tehdy se následně dokázal alespoň na pár týdnů nadechnout. Uvidíme, co předvede nyní. Každopádně s více než 58% letošních ztrát nelichotivě vévodí v tomto ohledu pražské burze.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688