Research (J&T BANKA)
Investice  |  20.10.2023 18:48:15

Příští týden bude nadále ostře sledována situace v pásmu Gazy, zasedání ECB, výsledková sezóna a vývoj na dluhopisových trzích

V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na pokračování geopolitického vývoje v pásmu Gazy, výsledkovou sezónu a na dění na dluhopisových trzích. Konflikt v pásmu Gazy se bohužel spíše dále vyostřoval, než aby se uklidňoval, což z ekonomického hlediska přinášelo zvýšený odklon od rizika. Výsledková sezóna, která se naplno rozjela, přinášela smíšená data. Pozitivní překvapení přišlo například od AT&T či Netflixu, naopak zklamání od Morgan Stanley či Tesly. Zopakování jestřábího vyznění šéfa Fedu Powella na akademickém vystoupení dále utvrdilo trhy, že americká centrální banka bude zřejmě držet zvýšené sazby po delší dobu. I tento fakt pomohl americkým výnosům na desetiletých státních dluhopisech, aby se v průběhu týdne dotkly 5,0% hranice, a tedy atakovaly rekordy od roku 2007. Prozatím smíšené vyznění výsledkové sezóny za 2Q23 nebylo schopno zvrátit negativní faktory pro riziková aktiva jako konflikt v pásmu Gazy a dále rostoucí tržní výnosy. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 1,9 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 3,3 % t/t níže. Domácí index PX byl více konzervativní vůči vnější volatilitě a odepsal „pouze“ 0,4 % t/t na 1341,6 bodu.

Společnosti na BCPP

Premiér Petr Fiala v rozhovoru pro Hospodářské noviny ohledně ČEZu řekl, že vláda nechystá vytěsnění minoritních akcionářů, zestátnění ani kroky, které by kohokoliv poškodily. Zároveň zdůraznil, že k transformaci společnosti dojít musí vzhledem k budování kapacity v jaderné energetice, kde je role státu zásadní. Vyjádření je podle našeho názoru opět nejednoznačné a příliš nenaznačuje, jakým směrem se vláda ohledně ČEZu vydá. Titul zakončil týden na 998 (beze změny t/t).

Pražská burza oznámila, že se na jejím trhu Free Market budou od 23. 10. obchodovat akcie české společnosti Eurowag (či W.A.G. Payment Solutions). Akcie se budou obchodovat v korunách pod zkráceným názvem WAG Payment a tickerem WPS. J&T Banka bude jedním z tzv. market makerů pro akcie Eurowagu, tj. bude kotovat své ceny pro nákup a prodej na denní bázi. Společnost Eurowag je jedním z největších subjektů v Evropě v oblasti poskytování platebních služeb a služeb mobility pro kamionovou dopravu. Akcie Eurowagu se obchodují od října 2021 v Londýně. Společnost měla v r. 2022 čisté tržby 190,9 mil. EUR a upravený čistý zisk 41,6 mil. EUR. Kotace akcií Eurowagu v Praze vedle existující kotace v Londýně může zvýšit celkové zobchodované objemy.

Český zbrojař CzechoSlovak Group (CSG), jehož dluhopisy CSG 8,00/2028 se obchodují na pražské burze, oznámil, že se dohodl na akvizici divize Sporting Products americké společnosti Vista Outdoor za 1,91 mld. USD, tj. 44,7 mld. . Divize Sporting Products, která sídlí v americké Minnesotě, je významným výrobcem malorážní munice a vlastní např. značky Remington, Federal či Alliant Powder. Tržby za fiskální rok končící v březnu 2023 činily 1,76 mld. USD (41,1 mld. ) a zisk před odpisy EBITDA činil 577 mil. USD (13,5 mld. ). Hlavní financující bankou transakce byla americká J.P. Morgan. Transakci ještě musí schválit valná hromada akcionářů Vista Outdoor a regulační orgány. CSG očekává její dokončení v r. 2024. Zprávu vnímáme mírně pozitivně díky relativně nízkému transakčnímu násobku a potenciálním synergickým efektům mezi koupenou Sporting Products a již ovládanou Fiocchi Munizioni.

Skupina PPF dosáhla v prvním pololetí tohoto roku čistý zisk 709 mil. EUR a celkových výnosů 2,6 mld. EUR (+5 % r/r). Celková aktiva vzrostla od začátku minulého roku o 9 % na 43,5 mld. EUR a vlastní kapitál o 10 % na 10 mld. EUR. K tomuto solidnímu výsledku přispěla především bankovní, telekomunikační a mediální aktiva. Skupina nadále pokračuje v diversifikaci svých aktivit směrem na západní trhy, když v posledních měsících dokončila prodej Home Creditu na Filipínách a v Indonésii a zároveň získala významný podíl například v německé mediální skupině ProSiebenSat.1 či společnosti InPost, která se zaměřuje na provoz evropské sítě samoobslužných boxů pro e-commerce. Z pohledu vydaných dluhopisů skupiny vnímáme zveřejněná čísla a větší zaměření na západní trhy pozitivně.

J&T Banka úspěšně dokončila úpis dluhopisů započítávaných do takzvaných minimálních požadavků na kapitál a způsobilé závazky (MREL). Jedná se o eurodluhopisy v objemu 120 mil. EUR s kupónem ve výši 7,5 % p.a. Dluhopisy jsou splatné za 3 roky (26. října 2026) s tím, že po dvou letech mohou být svolány (call opce). Očekává se, že dluhopisy obdrží od agentury Moody’s rating na úrovni Baa3, což je o jede stupeň nižší, než je rating samotné J&T Banky (Baa2). Úspěšný vstup na mezinárodní trhy a zájem zahraničních investorů, který dále rozšiřuje flexibilitu banky při řízení kapitálové struktury, vnímáme příznivě.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Moneta (85,2 , +1,9 % t/t). Na titulu se neobjevily žádné výraznější nové informace. Pohyb přisuzujeme technickému vývoji a očekávání investorů na zveřejnění výsledků za 3Q23, které proběhne příští čtvrtek. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo CTP (-6,3 % t/t na 324,2 ). Titul se obešel bez korporátní informace. Titul reaguje stejně jako celý sektor na rostoucí výnosy na trhu. Ty jsou nepříznivě vnímány v rámci valuace a u realitních titulů i v rámci tradičně výraznějšího zadlužení. Technicky však titul „jen“ koriguje předchozí růst.

Výhled na příští týden

Příští týden bude nadále ostře sledována situace v pásmu Gazy, zasedání ECB, výsledková sezóna a vývoj na dluhopisových trzích. Z ekonomického hlediska bude dění v Gaze nadále přidělávat vrásky na čelech investorů. Hovoříme čistě o ekonomických dopadech a prosím abstrahujeme od nedozírných škod na lidských životech. Zasedání ECB (26. 10.) pravděpodobně změnu úrokových sazeb nepřinese. Lagardeová si nechá nadále otevřené možnosti pro další zasedání, ale cyklus zvyšování sazeb v Eurozóně je zřejmě u konce. Geopolitická rizika, která přibyla v poslední době budou dle nás dále tlačit centrální bankéře k větší obezřetnosti. Výsledková sezóna se posune do jednoho z nejživějších týdnů, a tudíž jednotlivé tituly mohou procházet zvýšenou volatilitou. Například zmíníme firmy jako ASM, Microsoft, Visa, Volkswagen, Intel či Exxon Mobil. I zasedání ECB může dále ovlivnit vývoj tržních výnosů přinejmenším v Eurozóně. Jinak dále rostoucí výnosy především v USA mohou omezovat ochotu investorů přijímat více rizika. Celkově jsme vůči rizikovým aktivům více obezřetní a při delším pokračování konfliktu v Gaze nevylučujeme pokračující prodejní tlak.

Z domácího trhu se zaměříme na výsledkovou sezónu, kdy ve čtvrtek zveřejní svá čísla Moneta. Na úrovni čistého zisku očekáváme mírný 4% r/r růst na 1 295 mil. , když pokles úrokových výnosů je kompenzován vyššími ostatními výnosy a nižší efektivní daňovou sazbou. Předpokládáme, že management sníží výhled na tento i další roky o negativní dopad ukončení úročení povinných minimálních rezerv. Mimo to, pokud čísla naplní naše projekce, vidíme prostor pro další snížení očekávaných celoročních rizikových nákladů (nyní 15-35 b.b.), na druhou stranu udržet provozní náklady pod plánovanou hranicí 5,7 mld. může být pro banku obtížné. Celkově neočekáváme ze zveřejněných čísel výraznější dopad na cenu akcie.

Technicky se v pondělí (23.10.) v rámci tzv. Free trhu začne na domácím parketu obchodovat se společností Eurowag.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční HDP za 3Q23 (oček. 4,5 po 2,1 q/q anualizovaně) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za říjen (oček. beze změny 63 b m/m). V Německu se zaměříme na středeční indexy IFO, kde by mělo dojít k nepatrnému zvýšení u všech sledovaných segmentů. 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

21.10. 13:41  francie (Tomasso)
21.10. 13:22  francie (R2)
21.10. 12:27  francie (Tomasso)
21.10. 12:16  francie (R2)
21.10. 12:14  francie (R2)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688