Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.10.2023 09:06:00

Kofola se stane majitelem jablečných sadů v Česku a spolumajitelem kávových plantáží v Kolumbii (20.10.2023)

Poté, co se rodinná nápojářská společnost Kofola intenzivně věnovala pěstování a zpracování bylin, rozhodla se rozšířit svůj záběr o další nápojové suroviny. Bezmála na 60 hektarech bude na Úsovsku obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdu jablek potřebnou pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.

„Z pohledu kvality nápojů jsou vždy klíčové vstupní suroviny. Dlouhodobě se proto zaměřujeme nejen na ochranu vodních zdrojů, ale i na kvalitu dalších surovin. Zajímá nás nejen původ, ale i příběh od semínka po produkt,” vysvětluje Jannis Samaras, jeden ze zakladatelů a generální ředitel skupiny Kofola.

Bylinnou expertízu, resp. zkušenosti s pěstováním a zpracováním bylin, získala Kofola už před lety díky koupi tradičního výrobce bylinných směsí a čajů LEROS. „Abychom mohli ale naplnit naši dlouhodobou vizi, musíme porozumět i dalším zemědělským oblastem. Rozhodli jsme se proto uzavřít dvě strategická partnerství,“ dodává Samaras.

jjj

Představitelé Kofoly podepsali se zástupci společnosti ÚSOVSKO a.s. smlouvu o smlouvě budoucí, na jejímž základě se Kofola ČeskoSlovensko a.s. stane nejpozději zkraje roku 2024 majitelem 57 hektarů půdy, která se rozprostírá na samém konci úrodné Hané na úpatí Nízkého Jeseníku. Kromě ní získá firma vedená rodinou Samarasů desítku zaměstnanců a potenciál pro další desítky sezónních brigádníků. Tzv. Pragerovy sady Libina bude Kofola rozvíjet zhruba 40 km od výrobního závodu Ondrášovka, který také spadá do skupiny Kofola.

„Roční výnos sadů se blíží k 1000 tun jablek. Zčásti tato jablka už nyní využíváme pro výrobu čerstvých šťáv UGO. Naším cílem je rozšířit produkci sadů o speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťáva je klíčová pro výrobu poctivých F.H. Prager ciderů. Tu nyní dovážíme z Anglie, případně z Francie. Vzhledem k tomu, jak zdatní pěstitelé jsme v Česku vždycky byli, věřím, že i toto se nám podaří zajistit lokálně,“ uzavírá Tomáš Jendřejek, další ze zakladatelů Kofoly, který bude mít celou její zemědělskou divizi na starosti.

kkk

Druhým strategickým krokem skupiny Kofola je záměr nabýt 25% podíl v kolumbijské společnosti, která na 230 hektarech plantáží pěstuje kávu a dále ji prodává na místním i mezinárodním trhu. „Naším strategickým partnerem v Kolumbii je rodina Londono, která podniká v oboru kávy již více než 100 let a je pro nás velkým zdrojem inspirace a zkušeností. Jsem rád, že právě s nimi můžeme smysluplně posunout podnikání v oblasti kávy a rozvinout naši první investici mimo Evropu,“ říká Martin Pisklák, finanční ředitel skupiny Kofola.

Dokončení obou akvizic, jejichž celková hodnota se pohybuje v řádech desítek miliónů korun, očekávají představitelé Kofoly nejpozději v lednu 2024. „Finančním rozsahem to zdaleka nejsou tak velké akvizice jako ty, které jsme dělali v minulosti. Integrace zemědělství do našeho byznysu je ale klíčová proto, abychom spolu s pěstiteli mohli hledat udržitelný model podnikání a přidanou hodnotu v jejich kvalitní surovině pro koncového spotřebitele,“ uzavírá Jannis Samaras.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688