Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.10.2023 14:28:00

Výsledky Goldman Sachs podržel trading. Přetlačil vývoj realit a stagnující M&A

Aktualizováno

Tradeři čelní americké investiční banky Goldman Sachs stojí za jejími dobrými výsledky ve třetím čtvrtletí roku 2023. Dolů je naopak znovu tlačily odpisy, vztažené k realitnímu sektoru, a stagnující oblast fúzí a akvizic (M&A).

Celkové příjmy Goldman Sachs dosáhly 11,82 miliardy dolarů a předčily očekávání analytiků v anketě Bloomberg 11,13 mld. USD. Zisk na akcii úrovní 5,47 USD také překonal odhady analytiků 5,31 USD, avšak je meziročně citelně nižší proti 8,25 USD před rokem. Proč?

Investice v oblasti realit vnesly do knihy Goldman Sachs ztrátu v rozsahu 212 milionů dolarů a dalších 358 milionů dolarů skrze rezervy či opravné položky. To se dohromady rozhodující měrou podepsalo pod 34% pokles zisku na akcii v meziročním srovnání. Firmu podržel trading, kde byl analytiky očekáván meziroční pokles o zhruba 13 %, ale výsledky jsou zhruba na loňské úrovni. Za oblast M&A očekává Goldman Sachs návrat k „normální aktivitě“ v průběhu roku 2024.

Šéf banky David Solomon očekává postupné oživování směrem kapitálových trhů i strategické aktivity (M&A transakcí) s tím, že pro banku jako lídra v oblasti M&A a úpisů akcií jde o klíčové oblasti.

Graf: Dlouhodobý vývoj akcií Goldman Sachs:

Výsledky Goldman Sachs podržel trading. Přetlačil vývoj realit a stagnující M&A

Prozatímní realitou je osmý kvartální pokles zisku v řadě, i díky čemuž jsou akcie Goldman Sachs níže o více jak čtvrtinu z maxim v závěru roku 2021. V premarketu amerického obchodování se akcie pohybují v mělkém zisku v nízkých desetinách procenta, včera titul uzavřel na 314,39 USD se ziskem 1,65 %.

V minulém týdnu uzavřela Goldman Sachs dohodu na prodeji divize GreenSky do rukou skupiny investičních firem pod vedením Sixth Street Partners, srpnová snaha o prodej byznysu v oblasti investičního poradenství do rukou Cretive Planning pak signalizuje otočku kormidlem v Goldman Sachs pod vedením Davida Solomona.

Oblast byznysu s fixním příjmem přinesla do příjmů 3,38 miliardy dolarů, což bylo výrazně nad odhady analytiků, ale stále meziročně o 6 % níže. Byznys s akciemi vynesl 2,96 miliardy dolarů, o 8 0% meziročně více. Trading v této oblasti těžil z tržní volatility kolem konfliktu na Ukrajině. Investiční bankovnictví vyneslo 1,56 mld. USD, mírně nad očekáváním 1,54 mld. USD. Úpisy akcií a dluhopisů dokázaly přetlačit vývoj M&A. Banka je přítomna v největší letošní transakci mezi Exxon Mobil a Pioneer Natural Resources. Asset a wealth management pak přinesl 3,23 miliardy dolarů, meziročně plus 6 %.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688