Research (eToro)
Investice  |  17.10.2023 14:21:17

Výsledky polských voleb jsou pro trhy nadějí


Oficiální výsledky polských voleb naznačují, že se opozice dostala k moci. Finanční trhy výsledky přivítaly s velkou nadějí a doufají v odblokování fondů EU a větší předvídatelnost vlády v Polsku. Prohra populistů v Polsku mírně zlepšuje globální náladu na akciových trzích.

Nejvíce hlasů v polských volbách získala strana Právo a spravedlnost (PIS), ale nyní je jisté, že novou vládu sestaví tři opoziční strany, které celkově dosáhly lepšího skóre. Při mimořádně vysoké volební účasti 74,38 % - Občanská koalice, Třetí cesta a Levice získaly 11,58 milionu hlasů, zatímco PIS pouze 7,64 milionu. To znamená, že se v Polsku mění moc a nová vláda, v jejímž čele bude s největší pravděpodobností stát Donald Tusk a vznikne v polovině prosince. K tomu by mohlo dojít i dříve, pokud by se prezident Andrzej Duda rozhodl pověřit sestavením vlády rovnou opozici. Nicméně se dá předpokládat, že nejprve se o sestavení vlády pokusí PIS, která získala nejvíce hlasů, přičemž tento pokus bude trvat zhruba měsíc.

Finanční trhy na první výsledky reagovaly velmi pozitivně, ne-li euforicky.  Kurz zlotého vůči euru klesl ze 4,52 na 4,43, což představuje posílení o zhruba 2 %. V pondělí panoval na varšavské burze velký optimismus - index WIG20 vzrostl o více než 8 % a některé společnosti s významným podílem státu dokonce o více než 10 %. Úrokové sazby polských desetiletých dluhopisů rovněž klesly (což zvýšilo cenu dluhopisů) o 18 bazických bodů na 5,66 %.

Trhy přijaly vítězství opozice pozitivně z několika důvodů. Tím nejdůležitějším se zdá být vyšší předvídatelnost nové vlády, která bude trhy svými rozhodnutími překvapovat v menší míře než vláda PIS. To je důležité zejména v posledním období, kdy míra globální nejistoty zůstává obzvláště vysoká. Druhým prvkem je naděje na zlepšení stavu institucionálního právního státu v Polsku, což se promítne do zvýšení důvěry vlastních občanů, ale i mezinárodních institucí a investorů. Třetí naděje má již zcela konkrétní charakter a týká se odblokování evropských fondů z programu EU nové generace. Doposud byly tyto fondy pro Polsko zablokovány, a co hůř, existovaly obavy, že Polsko nedostane ani prostředky z kohezních fondů EU. Příliv prostředků z fondů EU po jejich odblokování bude stejně jako v předchozích letech stimulovat růst polského HDP a také podpoří posílení zlotého.

Trhy vkládají do nové polské vládní koalice důvěru, která bude v příštích měsících znovu přehodnocena. Prvním z nich bude otázka, jak se vypořádat s populistickým dědictvím odcházející vlády - zvýšenou mírou rozpočtových výdajů, ale také s metodou předchůdců, kteří problémy zakrývali pomocí přesunů financí bez skutečné dlouhodobé strategie na jejich řešení. Další důležitou oblastí zůstává rozhodování o infrastrukturních projektech, které se zdají být pro polské potřeby navyšovány - např. nové letiště Central Communication Port (odhadované náklady 10 mld. Amerických dolarů).

Dalším rizikem zůstává skutečnost, že nový kabinet bude koaliční. A mezi zúčastněnými stranami mohou vznikat neshody a třenice. Zejména proto, že v koalici budou politici s velmi liberálními názory, jako je Ryszard Petru, i představitelé levicového pohledu na ekonomiku, jako je Adrian Zandberg. Přesto však zůstává dopad výsledků polských voleb pozitivní a v dlouhodobém horizontu by měl vést k posílení zlotého a zlepšení sentimentu na akciových trzích.

Paweł Majtkowski, analytik společnosti eToro 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688