Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.10.2023 06:12:10

Středeční rekord na pražské burze aneb 267% kurzový skok akcií AtomTrace. Dojde dnes na obrácený vývoj?

Pražská burza ve středu zaznamenala zřejmě historickou rekordní událost. V minulosti zde totiž nejspíše nikdy žádný titul nedokázal kurzově během jediného dne poskočit o téměř 267 %. Akcie AtomTrace se sice již téměř dva měsíce vezou na růstové vlně, jejich středeční skok lze však označit za absurdní. Díky kurzu 220 trh rázem ocenil dosud hospodářsky ztrátovou firmu na 962 mil. . V kontextu například očekávaných letošních příjmů na téměř 46násobek. Navíc firmu, která dosud nezveřejnila auditované hospodářské výsledky za loňský rok a ani tak neuskutečnila návaznou valnou hromadu. Na trhu START tak v tomto ohledu letos drží „Černého Petra“.

Až na 30 metrů dovedou přístroje brněnské firmy AtomTrace určit chemické složení povrchu zkoumaného předmětu i jeho podpovrchových vrstev. Využívají k tomu metodu, jež umožňuje pomocí vystřelených laserových paprsků provádět on-line prvkovou analýzu materiálů. AtomTrace se nicméně v minulosti dostala s vlastním kapitálem do záporu, resp. následně kapitálově ji loni na jaře finanční injekcí 60 mil. podpořil majoritní akcionář. Plány firmy slibující světlé zítřky navíc také stále vlastně značně zaostávají. Před rokem firma plánovala za rok 2022 příjmy téměř 32 mil. , pro letošek již dokonce přes 96 mil. . Při aktuálním pondělním START Day však firma zmínila za loňský rok prakticky nulové prodeje, resp. příjmy jen 139 tis. Kč, za letošek pak očekává sotva čtvrtinu loňského plánu – cca 21 mil. . I tak hovoří o Breaking Point, tedy obratu ze ztrátového hospodaření. V příštím roce se příjmy mají více než zdvojnásobit na 2 mil. EUR, potažmo 47 mil. . Nicméně možno zmínit, že dříve firma hovořila dokonce o 329 mil. , pro rok 2025 „kreslila“ dokonce již 567 mil. Kč…

Sekundární nabídka akcií?

AtomTrace vstoupila na pražskou burzuroce 2018 v rámci IPO, kdy investorům na trhu START prodala 170 tis. akcií za kurz 50 . Získala tedy 8,5 mil. hrubého pro svůj rozvoj. Jak už bylo zmíněno, firma se přesto potýkala následně s nedostatkem kapitálu a pro svůj další rozvoj potřebuje další. Alespoň to při pondělní prezentaci v rámci START Day vlastně zmínil spoluzakladatel a akcionář AtomTrace, potažmo současný CEO Jan Proček. Hovořil o potřebných financích na expanzi výroby nabízených zařízení, potažmo k dotazu ohledně sekundární nabídky se vyjádřil kladně. Nemá to být otázkou letošního roku, nicméně Jan Proček indikoval možný daný krok na příští rok.

Akcie AtomTrace letošním lídrem pražské burzy

Akcie AtomTrace lze na trhu START zařadit na úplný chvost. Tedy co se týká jejich likvidity. Vlastně až do jara 2021 se s nimi neuskutečnil žádný obchod. Následně začalo být trochu živo, majitele sem tam vyměnily akcie za řádově maximálně desítky tisíc korun. Prodávající akcionáři každopádně tratili, když se obchodovalo pod cenou z IPO i jen za 25 . Od podzimu 2021 do letošního ledna pak titul stagnoval bez jediného obchodu při ceně 40 .

Živěji začalo být poslední dva měsíce. Titul dokonce v polovině srpna propadl na historické minimum 15 , aby se už na konci září navrátil na cenu z IPO. V pátek již zakončil na novém historickém maximu 57 , které po pondělní prezentaci v úterý navýšil na 60 . Včera se pak nejprve obchodoval za 62 , aby následně odpoledne poskočil na zmiňovaných 220 . Oproti dřívějšku pravidla pražské burzy již několikátým rokem vlastně nemají hranice pro možný kurzový pohyb titulů. Odpolední objednávka jednoho investora na 20 akcií AtomTrace „bez cenového limitu“ tak nakonec měla za následek zmiňovaný skok. Na trhu totiž chyběla relevantní protinabídka, resp. nejnižší byla právě až za 220 . Tedy obchod se právě za danou rekordní cenu uskutečnil. Následně s vidinou skokově vydělat přispěchali další akcionáři, nicméně i tak své nabídky snížili maximálně na 200 . Doplnit lze, že nejlepší poptávka na akcie AtomTrace byla za 63 a to na 60 akcií.

Graf: ATOMTRACE - graf kurzu akcie cz v roce 2023

Vzhledem k závěrečnému středečnímu kurzu 220 akcie AtomTrace tak každopádně od počátku roku přidávají již 450 %. Pokud se navíc vezmou v úvahu zmiňovaná minima z poloviny srpna, za sotva dva poslední měsíce poskočily o téměř 1 367 %. Otázkou je vývoj v nadcházejících nejen dnech. Vzhledem k výše uvedenému by totiž bylo udržení současného rekordního kurzu akcií AtomTrace velkým překvapením. Vzhledem k velikosti byznysu firmy se relevantní ocenění nyní totiž evidentně nachází někde jinde…

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

16.10. 10:53  Nulová likvidita na Startu (Petros)
12.10. 11:49  Nulová likvidita na Startu (netik)
12.10. 09:03  Nulová likvidita na Startu (jiný Marek)
12.10. 06:34  Nulová likvidita na Startu (netik)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688