Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  10.10.2023 08:48:43

Výsledky Pilulka Lékárny za první pololetí s poklesem tržeb a negativní EBITDA

Pilulka Lékárny včera po uzavření trhu zveřejnila výsledky za první polovinu letošního roku. Konsolidované tržby dosáhly 1,12 mld. (oproti ~1,3 mld.  v prvním pololetí 2022) a EBITDA skončila ve ztrátě 34,6 mil. (meziroční srovnání není k dispozici, za celý rok 2022 činila EBITDA -0,8 mil. ). Firma uvedla, že pro celý rok 2023 očekává tržby ve výši 2,2 mld. , meziročně tedy cca -10%. Firma uvádí, že tento vývoj je v souladu s pokračujícím poklesem celého e-commerce trhu, kdy podle dat Heureky došlo v ČR k meziročnímu poklesu o více než 10 %.

Pilulka zveřejnila podrobnější rozpis tržeb a EBITDA dle jednotlivých zemí, viz. tabulka výše. Čísla ukazují, že více než 2/3 ztráty pochází z expanze na nové trhy, kde šlo ztrátu očekávat, nicméně ztráta na hlavním trhu v ČR je negativním překvapením. V roce 2022 byla za ČR EBITDA pozitivní ve výši 31 mil. a management ve výhledu z května zde očekával pro letošek pozitivní EBITDA 27 mil. . V rámci aktuální zprávy nebylo uvedeno, zda je zde očekáváno zlepšení ve druhé polovině roku. Meziroční srovnání čísel za první polovinu roku v tomto detailu není k dispozici. Výhled na tržby za celý rok 2023 ve výši 2,2 mld. je pod naším odhadem, jež počítal s meziročně stabilními tržbami na úrovni 2,48 mld. . Rozpis tržeb ukazuje i prodeje na nových trzích v MaďarskuRakousku, kde jsme odhadovali o něco rychlejší „rozjezd“ tržeb. Údaje zahrnují i výsledky již ukončeného Rumunska (od července).

EBITDA za první polovinu roku naznačuje, že dosažení kladné EBITDA za celý rok, jak jsme předpokládali, patrně nebude na místě, pokud se ve druhé polovině roku výrazně nezlepší ziskovost. Společnost uvedla, že z oznámených nákladových úspor v červnu očekává úsporu 10 mil. do konce roku 2023 a v příštím roce očekává úspory v řádu desítek mil. . V příštím roce se chce soustředit především na provozní efektivitu a ziskovost. 

Společnost v tiskové zprávě k výsledkům komentuje negativní EBITDA na jádrových trzích v ČR a na Slovensku jako důsledek především makroekonomických faktorů a ukončení spolupráce s poskytovatelem benefitních programů Benefit Plus. Firma dříve uváděla, že kvůli ukončení spolupráce odhaduje negativní dopad do online tržeb v ČR mezi 10-15%. Uvedla také, že podíl benefitních zákazníků na prodejích je nyní kolem 15%. Připomeňme, že česká vláda původně navrhovala od příštího roku úplné zrušení daňového zvýhodnění nepeněžních benefitů, podle upraveného návrhu by ale mělo dojít „pouze“ k zastropování daňově osvobozených benefitů do výše poloviny průměrné mzdy, což nyní odpovídá cca 20tis. . Domníváme se, že by tento limit neměl mít na tržby Pilulky z benefitních programů již výraznější negativní vliv, kdy se do limitu vejdou benefity pro většinu zaměstnanců.

Zveřejněná čísla vyznívají negativně, kdy tržby i provozní zisk za celý rok 2023 pravděpodobně zůstanou znatelně pod našimi odhady. Na základě předchozích vyjádření managementu jsme očekávali lepší vývoj na úrovni celkových tržeb, kdy byl indikován lepší růst firemních tržeb, než u celkového e-commerce trhu. Nyní je výhled na vývoj tržeb na úrovni celkového trhu, který oslabuje kolem 10%. Za první pololetí jsme odhadovali i vyšší tržby na nových trzích v Rakousku a Maďarsku. Firma v prvním pololetí vygenerovala na své poměry výraznou ztrátu na úrovni EBITDA, kde je pro nás negativním překvapením zejména ztráta na jádrovém trhu v ČR. Přestože bychom u provozního zisku ve druhé polovině roku očekávali lepší vývoj s ukončením ztrátových aktivit v Rumunsku a nákladovými úsporami po výraznějším snížení počtu zaměstnanců, k provozní ziskovosti za celý rok to patrně nebude stačit. Odhadujeme, že trh bude reagovat na výsledky negativně. 

Jan Šafránek, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688