NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad)
Investice  |  09.10.2023 10:08:35

Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje, lékaři stále bez možnosti sdílet potřebné informace o pacientovi


Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje a stále chybí její klíčové součásti. Ministerstvo zdravotnictví (MZ) pro poskytovatele zdravotních služeb dosud nezajistilo jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro vzájemné sdílení zdravotnických údajů. Nadále tak trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat všechny potřebné a již existující informace o pacientovi. Celkem 159 mil. Kč vynaložených na plnění vybraných strategických cílů elektronizace zdravotnictví k jejich splnění nevedlo a MZ tento úkol odložilo až do roku 2026. V soustavném prohlubování zpoždění elektronizace zdravotnictví shledává NKÚ významné riziko.

To je výsledek kontroly NKÚ, která prověřovala, jak MZ a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nakládaly v letech 2019 až 2022 s peněžními prostředky určenými na realizaci vybraných dvou ze čtyř cílů „Národní strategie elektronického zdravotnictví“, a to cíle č. 2 „Zvýšení efektivity zdravotnického systému“ a cíle č. 3 „Infrastruktura a správa elektronického zdravotnictví“. NKÚ zkontroloval rovněž projekt modernizace nemocničního informačního systému, na který Nemocnice Na Homolce vynaložila 91,3 mil. Kč.

Kontroloři zjistili, že návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví1 připravilo MZ opožděně a oproti původnímu záměru v pozměněné podobě. Vypustilo mj. části upravující emergentní záznam, osobní zdravotní záznam a index zdravotní dokumentace. Nebyla tak naplněna jedna ze základních vizí, a to vize pacientsky orientovaného zdravotnictví.

MZ a ÚZIS se nepodařilo dobudovat spolehlivý systém, který by poskytovatelé zdravotních služeb mohli používat pro sdílení dat o konkrétním pacientovi – s výjimkou úzkého segmentu dokumentace sloužící k zajištění výkonu a řízení hygienických a protiepidemických činností. Poskytovatelé tak dosud nemají jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro vzájemné sdílení zdravotnických údajů.* Nadále trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat všechny potřebné a již existující informace o pacientovi.

Nemocnice Na Homolce sice vybudovala nový nemocniční informační systém, ale vzhledem k neexistenci jednotného prostředí pro bezpečné sdílení zdravotnické dokumentace nemůže dokumentaci sdílet tak, jak předpokládá zákon o elektronizaci zdravotnictví.

Kontroloři zjistili, že MZ k 1. lednu 2023 nezřídilo klíčové součásti elektronického zdravotnictví, jako jsou kmenové zdravotnické registry (registr poskytovatelů zdravotních služeb, registr zdravotnických pracovníků a registr pacientů), služby vytvářející důvěru, centrální služby elektronického zdravotnictví nebo žurnál činností, přestože jejich existenci zákon č. 325/2021 Sb. předpokládá.

MZ odložilo plnění cílů v oblasti elektronizace zdravotnictví do roku 2026 s tím, že na jejich realizaci bude čerpat finanční prostředky z „Národního plánu obnovy“.

 

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

 


 

* Jedná se o vysoce zabezpečenou infrastrukturu, která bude chráněna šifrovanou komunikací, šifrováním databází, neustálým dohledem nad transakcemi a vybudováním záložní infrastruktury s vysokou dostupností. Veškeré přístupy k datům mají být logovány v žurnálu činností, v němž bude možné zjistit, kdy a kdo k jakým datům přistupoval.

 

1] Zákon vyhlášen pod č. 325/2021 Sb., o elektronizaci zdravotnictví.

tisk stránky






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688