Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.10.2023 08:18:00

Pokud nepřijde recese, nahoru půjde podle Kolanovice zejména to, co doposud zaostávalo - Víkendář (video)

Americké akcie nemusí nutně oslabovat, ale jejich současná atraktivita není nijak vysoká. Příčinou je jejich relativně omezený potenciál pro další růst a výnosy, které nabízí krátkodobější dluhopisy. Pro CNBC to uvedl stratég JPMorgan Marko Kolanovic (viz první část rozhovoru v odkazech pod článkem). Ve druhé části se mimo jiné věnoval různým segmentům trhu a jejich potenciálu pro další růst.

Stratég se domnívá, že valuace amerických trhů nejsou slučitelné s tím, kde se nyní nachází sazby. JPMorgan to dokumentuje i následujícím grafem, který porovnává poměry cen akcií k ziskům očekávaným pro následujících 12 měsíců (PE) s reálnými výnosy desetiletých vládních dluhopisů. Až do poloviny roku 2022 se obě proměnné pohybovaly podobným směrem, pak se ale valuace začaly výrazně odchylovat od úrovní, na kterých by měly být podle výše reálných sazeb:

joj
Zdroj: X


Na dotaz týkající se výkonů akcií největších technologických firem stratég odpověděl, že pokud se investoři domnívají, že recese v USA nepřijde, měli by podle něj kupovat akcie, které doposud na trhu zaostávaly. Tedy ne těch sedm nejoblíbenějších, které si připisovaly nejvyšší zisky. Pokud pak recese přijde, podle stratéga tato sedmička klesne na úroveň zbytku trhu.

Pohled stratéga JPMorgan je tedy stále poměrně negativní, jeho určitým protipólem může být Jeremy Siegel z Wharton School. Ten na CNBC hovořil o tom, že akcie by letošní rok „měly uzavřít výš než nyní“. Hlavně se ale ekonom věnoval dalšímu vývoji sazeb. Americká centrální banka by totiž podle něj už měla přestat s jejich zvyšováním a jedním z hlavních důvodů je růst výnosů dlouhodobějších obligací. Tyto výnosy mají totiž na ekonomiku větší vliv než krátkodobější sazby.

Dlouhodobé výnosy tak nyní „dělají za Fed jeho práci“. Příčinou jejich růstu je přitom podle ekonoma silná ekonomika, výjimku zde ale představuje trh s bydlením, který „čelí největšímu riziku“. Pokud by Fed dál zvedal sazby, podle profesora by záleželo hlavně na tom, jaký je důvod a související vývoj v ekonomice. Jestliže by dál rostla a spolu s ní i zisky obchodovaných firem, akcie by takový vývoj nemusela zastavit.

Siegel tvrdí, že PE indexu S&P 500 počítané ze zisků odhadovaných pro příští rok nyní dosahuje sedmnácti. On sám to považuje za „velmi dobrou cenu“. V případě, že pak vyloučíme technologie, PE se pohybuje kolem čtrnácti a podle ekonoma jsou vyšší sazby v cenách akcií „do značné míry odraženy“. Jeho názor tak nekoresponduje s tím, o čem hovoří JPMorgan (viz výše) a Siegel na závěr rozhovoru uvedl, že jemu se akcie momentálně líbí.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688