justice.cz (Justice)
Zákony a právo  |  06.10.2023 14:33:36

Reakce Ministerstva spravedlnosti na článek iDNES „Digitalizace justice stojí na místě. Státní rozpočet to může stát 1,5 miliardy“

Ministerstvo spravedlnosti reaguje na nepravdivé a zavádějící informace, které jsou uvedeny v článku iDNES ze dne 4. října 2023 Digitalizace justice stojí na místě. Státní rozpočet to může stát 1,5 miliardy. Digitalizace justice je prioritou současné vlády a Ministerstvo spravedlnosti vynakládá velké úsilí na realizaci jednotlivých projektů digitalizace. Není pravdou, že by bylo ohroženo čerpání 1,5 miliardy z Národního plánu obnovy. Navíc jsou v současné době jsou realizovány následující projekty, které jsou financovány z Národního plánu obnovy:

  • Digitální transformace
  • Portál justice
  • Posílení infrastruktury pro digitální pracoviště
  • Videokonference

Ministerstvo spravedlnosti stále pracuje na zajištění specifických cílů stanovených původní Strategií eJustice a novými strategickými dokumenty, kterými jsou Strategický rámec eJustice 2023+ a Informační koncepce MSp pro období 2023-2028. Vynakládá velké úsilí na realizaci stěžejních projektů, které položí základy dalšímu rozvoji a předpokládá jejich úspěšné ukončení v následujících měsících či letech.

1. Plnění Strategie eJustice

MSp souhlasí se skutečností, že Resortní strategie pro rozvoj eJustice 2016-2020 byla naplněna jen z části. Je však nutné zohlednit, že se jednalo o velmi „vizionářskou" strategii a nebylo zcela reálné za uvedené období realizovat všechny uvedené projekty, a to s ohledem na personální kapacity a finanční prostředky, kterými MSp disponovalo.

V současné době jsou již schváleny strategické dokumenty pro následující období. Informační koncepce MSp pro období 2023-2028 a Strategický rámec eJustice 2023+. Oba dokumenty zohledňují poznatky z realizace předchozí Resortní strategie pro rozvoj eJustice 2016-2020 a stanovují realističtější cíle.

Strategický rámec eJustice 2023+ byl dne 8. 3. 2023 schválen ministrem spravedlnosti. Informační koncepce byla schválena ministrem dne 5.5.2023 a dne 1.8.2023 byl vydán Ministerstvu spravedlnosti certifikát o úspěšném absolvování atestace dlouhodobého řízení informačních systémů veřejné správy. Datum další atestace dlouhodobého řízení informačních systémů veřejné správy je plánováno na 1.6.2028. Oba dokumenty jsou zveřejněny v databázi strategií MMR zde: Strategické dokumenty | Databáze strategií - portál pro strategické řízení (databaze-strategie.cz)

2. Realizace projektu eISIR a jeho společných částí, vč. eSPISu – klíčového pro rozvoj eJustice

Součástí projektu eISIR, tj. vybudování nového insolvenčního rejstříku, je rovněž modul pro vedení elektronického justičního spisu, tzv. eSpis („Vývoj a implementace eISIR a jeho společných částí"). MSp považuje tento projekt za prioritu a nevyhnutelný cíl pro budování nové eJustice. Není pravdou, že vývoj eSPIS ještě nezačal, tak jako není pravdou, že k němu schází i schválení Odboru hlavního architekta eGOvermentu (dále jen OHA). Ke všem projektům, které jsou v realizaci má MSp souhlasné stanovisko OHA. U projektů, které jsou v přípravě, má MSp již rovněž souhlasné stanovisko OHA , popř. o něj požádalo.

MSp nepopírá průtahy, které vznikly zejména objektivními skutečnosti spočívajícími ve složitosti přípravy technického zadání klíčového informačního systému, administrativně náročného soutěžního dialogu a v neposlední řadě, pro MSp, úspěšně skončeného správního řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Projekt „Vývoj a implementace eISIR a jeho společných částí" je aktuálně v realizaci a Ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s dodavatelem pracuje na dokončení projektu, respektive na převzetí a akceptaci systému, v termínu do konce roku 2023. Samotné nasazení systému na jednotlivých soudech a jeho spuštění do rutinního provozu je plánováno na 1. pololetí roku 2024. Celý tento projekt je realizován a hrazen z Integrovaného regionálního operačního programu.

K nově vyhlášené veřejné zakázce „Vývoj, implementace a podpora agendových modulů v rámci agendové platformy eJustice" MSp sděluje, že nové moduly, v rámci této veřejné zakázky nemusí být na platformě IBM. Tuto skutečnost deklaruje i technická specifikace a požadavky na dodavatele, což lze ověřit i na profilu zadavatele. Na tento projekt MSp požádalo o finanční prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu 2021+.

MSp se naopak snaží vymanit z historického „vendrlocku" a všechny nové informační systémy jsou soutěženy a poptávány otevřeně, přičemž současně neomezuje použité technologie.

 

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

6.10. 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688