Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  05.10.2023 08:39:25

Co si odnést z aktuálního tvaru americké výnosové křivky

Co si odnést z aktuálního tvaru americké výnosové křivky

Jan Berka
08:39 5. října 2023

Klíčové body

  • Americká výnosová křivka se napřímila, stále je však v inverzi.
  • Napřímení bylo taženo dlouhými reálnými sazbami.
  • Dolar vinou slabších amerických dat oslabil, koruna zpevnila.
Zdroj: Depositphotos

Inverze americké výnosové křivky patří mezi nejznámější historií prověřené indikátory recese. Do inverze se křivka začala prohlubovat zhruba v polovině loňského roku. Aktuálně však vidíme její napřimování, resp. snižování inverze. A právě tato fáze bývá z historického hlediska nebezpečná. Prvně si však musíme uvědomit, která část křivky napřímení táhne.

V nejvíce případech měl napřímení na svědomí pokles výnosů středních splatností související s výhledem snižování sazeb Fedu. Za ním nestálo nic jiného než patrné zpomalování ekonomické aktivity, potenciálně přecházející v recesi. Dnes ale vidíme situaci jinou. Napřimování je taženo dlouhým koncem výnosové křivky, a to především růstem reálných tržních sazeb.

Právě růst reálných tržních sazeb nejdelších splatností významně přispívá k utažení podmínek financování. Nejde přitom pouze o státní dluhopisy, ale i o další složky těchto podmínek, které na bondy navazují a souvisejí s nimi. Jde o výnosy firemních dluhopisů, resp. spready, jde o kurz dolaru i vývoj amerických akcií. Nedílnou součástí mohou být u ukazatele realitního trhu jako například sazby hypoték. Vše pak samozřejmě souvisí s tím, jak se vyvíjí sazby centrální banky.

Často používaným ukazatelem podmínek financování je index banky Goldman Sachs, u něhož má největší váhu výnos desetiletých splatností a poté spread BBB nefinančních firemních bondů. Z grafu vidíme, že se index GS postupně posouvá směrem k maximům z loňského roku. To znamená utahování podmínek financování, a tedy i tlak na slabší ekonomickou aktivitu a nižší inflaci.

Zdroj: Goldman Sachs
Zdroj: Goldman Sachs

Klíčová je přitom rychlost a intenzita utažení podmínek financování a poté i doba, po jakou se na takto zvýšených úrovních udržíme. Čím déle, tím více se utažení propíše do reálné ekonomiky, a tím více jej pocítí firmy i domácnosti, které situaci přizpůsobí své chování. To automaticky nemusí znamenat recesi, zejména když víme, že americká ekonomika vyšší sazby snáší nad očekávání dobře. Může to však urychlit proces ochlazování ekonomiky, přičemž u každého sektoru může být síla dopadů jiná. Jinak bude vypadat u služeb, které jsou kapitálově nenáročné, jinak u průmyslu citlivého na dlouhodobé financování.

Z hlediska Fedu jde nepochybně o žádoucí stav, jelikož mu usnadňuje proces krocení inflace. Rozhodně však nelze se stoprocentní jistotou říci, že bude dosaženo tzv. hladkého přistání. To ostatně mohla naznačit i slova guvernéra Fedu Powella. Ten na zářijovém zasedání uvedl, že nehledě na představenou prognózu, soft landing není základním scénářem…

Růst amerických výnosů si dal během včerejšího dne pauzu. Zapůsobila nad očekávání slabší data z amerického trhu práce. Čísla agentury ADP ukázala, že v září bylo v soukromém sektoru mimo zemědělství vytvořeno pouze 89 tisíc nových pracovních míst oproti predikci 150 tisíc. Agentura uvedla, že pozoruje rychlý pokles tvorby nových míst a s ním i stabilní pokles růstu mezd. O něco později byl zveřejněn index ISM sektoru služeb. Ten mírně klesl, udržel se však nad hranicí 50 bodů značící expanzi. Dílčí index cen stagnoval, klesly nové objednávky a zaměstnanost. Celkově tak můžeme konstatovat, že ochlazování pozorujeme i v americkém segmentu služeb, který je dlouhodobě zdrojem proinflačních tlaků.

Dolar proti euru včera oslabil nad hranici 1,0500 EURUSD. Společné evropské měně pomohla slabší americká data, ale i revize indexů PMI služeb napříč eurozónou mírně nahoru. Silnější euro prospělo měnám regionu, kde se koruna vrátila zpět pod 24,45 za euro, a dnes ráno dále pod 24,40 za euro. Polská centrální banka dle očekávání snížila sazby o 25 bodů. U zlotého však převážily stejné faktory jako u koruny.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0511 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 106,66 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0448 do 1,0563 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,34 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 23,16 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,32 až 24,49 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,03 do 23,43 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688