"Deglobalizace, nárůst geopolitických rizik a nepříznivé demografické trendy vedou ke zpomalování hospodářského růstu, což se může v příštích zhruba dvaceti letech negativně odrážet i ve výkonnosti finančních trhů," varují analytici z Fidelity Investments. Zatímco v uplynulých dvaceti letech reálný HDP ve světě rostl průměrným ročním tempem 2,9 %, pro příštích dvacet let předpovídá analýza Fidelity Investments jen 2,1 %.

Zdroj: Fidelity Investments
Zdroj: Fidelity Investments

Z hlavních světových ekonomik nahlížejí experti z Fidelity Investments pro příští dvě dekády nejoptimističtěji na Indii, jejíž HDP by se podle nich měl více než zdvojnásobit. Na prvních dvou příčkách se přitom podle nich nic nezmění, největší ekonomikou světa zůstanou Spojené státy, druhá bude Čína. Posun výše ze současných pozic mají v první desítce největších ekonomik zaznamenat vedle Indie také Rusko a BrazílieZejména velké rozvinuté ekonomiky mají navíc šanci pozitivně překvapit v případě širokého přijetí technologie generativní umělé inteligence a jejího pozitivního vlivu na produktivitu.

Zdroj: Fidelity Investments
Zdroj: Fidelity Investments

"Vzhledem k nejistým vyhlídkám se jako nejefektivnější strategie jeví ty založené na široké diverzifikaci, třeba prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů. Dobrou službu mohou odvést také investice do hedgeových fondů či alternativ, které se díky demokratizaci investování stávají stále dostupnějšími pro široké spektrum investorů. Vždy ale záleží na délce investičního horizontu konkrétního investora, očekávaných výnosech a na toleranci vůči riziku," upozorňují experti z Fidelity Investments a přidávají několik tipů na akciové fondy vhodné pro rozšíření diverzifikace portfolia.

Zdroj: Fidelity Investments
Zdroj: Fidelity Investments