Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.09.2023 17:27:00

Současná růstová očekávání už jsou docela vysoko. Co na to návratnost trhu v následujících letech?

Historický vztah mezi valuacemi (konkrétně PE) a budoucí návratností akciového trhu je docela znám: Čím vyšší valuace, o to nižší návratnost trhu v delším období (a naopak). S tím, že v období krátkém to většinou nefunguje. Co návratnost trhu a zisková očekávání? Najdeme tu v historii nějaký zajímavý obrázek?

Pokud jsou valuace vysoko, budoucí růst cen akcií stojí zejména na vyšší ziskovosti – valuace je již nahoru moc táhnout nemohou. Pokud se naopak nachází PE nízko, má trh dvě pomyslné nohy, na kterých se může odrážet. A jak jsem psal výše, historicky se tento intuitivní vztah skutečně potvrzuje (i když samozřejmě nejde o 100 % korelaci). Bank of America pak v následujícím grafu ukazuje „vztah“ mezi očekávaným dlouhodobým růstem zisků a návratností akcií:

ee
Zdroj: X


V mapě vidíme spíše ne-vztah. Ale BofA body přece jen proložila přímku, která by ukazovala, že pokud něco, tak platí: Čím nižší očekávaný růst ziskovost o to nižší budoucí návratnost akcií v následujícím roce. Ve mně by takový závěr budil více otázek, než odpovědí: neměl by nízký očekávaný růst korelovat s nižším PE a tudíž s vyšší budoucí návratností (viz výše)? Ukazuje tedy proložená křivka, že trhy vysoký růst odráží jen velmi pozvolna? Atd.

Každopádně podle BofA jsou nyní očekávání nastavena poměrně vysoko (s evidentní implikací danou proloženou křivkou). K tomu jedna zajímavost: Pokud se přitom podívám na čísla od Yardeni Research, tak konsenzus pro následujících pět let hovoří o 12,6 % ročním růstu, což je něco nad standardem posledních téměř dvaceti let. V posledních týdnech přitom došlo ke znatelnému zvýšení těchto odhadů a to sebou přineslo i prudký pokles PEG. Tedy poměru PE a očekávaného dlouhodobějšího růstu.

Jak jsem tu v souvislosti s PEG psal před časem, tento poměr se nacházel hodně vysoko a růstová očekávání docela nízko. Interpretoval jsem to tak, že „oficiální“ čísla od sell side analytiků ještě neodráží vyšší růstová očekávání spojená s novými technologiemi a podobně. Zdá se, že nyní již došlo k posunu a PEG se tak propadl na hodnotu 1,5 (z více než 2). To stále není z historického pohledu žádné troškaření, ale již nejde o takový extrém.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688