Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Internet a telefony  |  22.09.2023 06:09:22

Ztrátová elektroautomobilka NIO představila svůj vlastní smartphone. Stejný krok chystá i Polestar

Blu Sky Coming neboli modrá obloha přichází, což vlastně v překladu znamená domovský čínský název Weilai jinak mezinárodně prezentované automobilky NIO. Díky řadě podobností, jak v technologiích jejich elektromobilů, tak třeba při prezentaci, se jí často přezdívá „čínská Tesla“. Své elektromobilyČíně dodává na trh šestým rokem a vlastně stále nelze hovořit o nějaké výrazné expanzi na trhu. Z hlediska prodejů spíše o (ne)úspěšných vlnách. Každopádně firma stále vykazuje nemalé ztráty a již několikrát si řekla investorům v různých formách o finanční prostředky. Naposledy v tomto týdnu, když kvalifikovaným institucionálním investorům prodala dvě emise konvertibilních dluhopisů v celkovém objemu 1 mld. USD (cca 23 mld. ). Parametry emisí vlastně jako by nedávaly příliš velký potenciál samotným akciím NIO.

Dané emise konvertibilních dluhopisů mají splatnost v roce 2029, resp. 2030. Nesou roční kupón zhruba 3,8 % a 4,6 %. Majitelům dávají možnost konvertovat za každých 1000 USD na téměř 90 akcií, resp. obchodovaných ADS. Jinými slovy získat je za kurz cca 11,12 USD. Jak patrno i níže z grafu, akcie NIO (NIO) se letos obchodovaly i za více než 15 USD. Před oznámením nabídky v pondělí uzavřely na 10,31 USD. Následně v reakci zamířily níže pod hranici 9 USD. Z historie možno připomenout, že poté co firmaroce 2019 díky finančním injekcím a restrukturalizaci ustála hrozící kolaps, se následně v listopadu 2021 její akcie vyšvihly až k 67 USD. Trh tehdy firmu nepochopitelně oceňoval na více než 60 mld. USD, tedy více než třeba Ford. Aktuálně je oceněna na zhruba 15 mld. USD.


NIO Phone

Zakladatel a šéf firmy William Li ve čtvrtek v Šanghaji představil „high-end“ chytrý telefon, který má mít více než 30 funkcí specifických pro automobily. Zájemci si jej rovnou mohli předobjednat, přičemž prodeje budou spuštěny za týden 28. září. A cena není vyloženě lidová, k dispozici jsou tři modely v rozsahu od 6 499 do 7 499 jüanů. Tedy za 890 až 1 030 USD (až 23,7 tis. Kč). V porovnání se srovnatelným modelem od Huawei má být dle šéfa firmy levnější o 150 USD.


Postaven je na operačním systému Android, jeho vývoj měl zabrat rok. Vysoký výkon má zajišťovat procesor Qualcomm Snapdragon 8 Generace. Zakřivený displej o velikosti 6,81 palců disponuje jasem 1800 nitů, smartphone napájí baterie o kapacitě 5200 mAh. Fotoaparát o 50 mil. pixelech pochází od Sony.

Jak uvedl Wiliam Li, NIO primárně cílí na uživatele svých elektromobilů, přestože si smartphone může koupit kterýkoliv zájemce. Tedy pouze v Číně. V rozhovoru pro CNBC každopádně Li predikoval, že si ho koupí nejméně polovina uživatelů vozů NIO, když budou měnit telefon. Nelze než okomentovat, že velmi ambiciózní předpoklad. A to přestože dle firmy více než polovina majitelů vozů používá iPhone, tedy cenově dražší telefon. Zmínit lze, že NIO ke konci srpna historicky celkově prodala 384 tis. elektromobilů. Zatímco například v červnu prodala necelých 11 tis. vozů, v uplynulých dvou prázdninových měsících po cca 20 tis.

Řidič elektromobilu NIO může telefon použít také k přivolání vozu, což je v Číně povoleno na omezených místech a při nízkých rychlostech. Dále také díky technologii UWB k odemknutí vozu, i když je telefon vypnutý.

NIO je první čínskou značkou elektromobilů, která vydala vlastní smartphone. Podobně jako další čínské automobilky se značně snaží zapůsobit na zákazníky prezentováním vozů jako místem zábavy. Konektivita s mobilním telefonem se dále stávají prodejním argumentem elektromobilů.

Závěrem možno zmínit, že svůj vlastní smartphone hodlá koncem roku uvést na trh také švédský výrobce elektromobilů Polestar, který právě Čínu považuje za svůj hlavní trh.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688