Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2023 05:55:00

Tesla připomíná Cisco, umělá inteligence nemusí být přínosem pro všechny firmy - Chanos (video)

V první části rozhovoru pro Bloomberg se Jim Chanos zamýšlel nad atraktivitou čínského trhu, na kterém má podle svých slov již dlouhou řadu let otevřeny krátké pozice (viz odkaz pod článkem). Ve druhé části rozhovoru mimo jiné odpovídal na dotaz, zda by takovou pozici otevřel na akciích společnosti NVIDIA.

Chanos na uvedenou otázku reagoval negativně s tím, že jeho fondy mají krátké pozice na akciích, které jsou spojovány s umělou inteligencí a mají mnohem vyšší valuace než NVIDIA. Investor následně hovořil o tom, že pokud v ekonomice a v některých odvětvích dochází k velkým technologickým změnám, na počátku obvykle panuje názor, že z nich budou těžit všichni. Postupně se ale ukazuje, že nové technologie také někoho poškozují.

Příkladem takového vývoje může být podle investora nástup internetových technologií, které digitalizovaly některé produkty a následně kvůli tomu poškodily firmy, které prodávaly jejich analogové formy. Tedy například Eastman Kodak. Pokud bude tedy umělá inteligence „tak velkou věci, jak se zdá,“ mělo by to mít podobné důsledky.

Chanos je podle Bloombergu známý jako investor, který v minulosti poukazoval na podvádění ze strany firem, včetně takových, jako byl Enron. On na to reagoval s tím, že dnes je například úplně běžné, že firmy zveřejňované zisky různě upravují, odečítají a přičítají k nim různé položky. Regulátor SEC podle Chanose už před lety sliboval, že v této oblasti zasáhne, ale „třeba General Electric měl v prvním čtvrtletí šestnáct stránek úprav zisku“. Problém se týká mimo jiné nákladů spojených s restrukturalizací, které jsou ale někdy vykazovány řadu let za sebou. Podle Chanose pak jde ve skutečnosti o běžný náklad, o který by zisky neměly být upravovány.

Chanos v rozhovoru také chválil práci Hindenburg Research, jehož názory je podle něj dobré si vždy vyslechnout, i když s nimi nakonec nemusí souhlasit. Tesla pak podle jeho slov zůstává „jednou ze 44 krátkých pozic, které máme.“ Jde o „akcii nadějí a snů“, která investorovi podle jeho slov připomíná Cisco v devadesátých letech. I u něj se totiž hovořilo o tom, kam všude bude expandovat a investoři kvůli tomu neustále zvyšovali valuace této akcie. „Cisco si nakonec vedlo ok, ale akcie prudce oslabila.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688