Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  19.09.2023 10:47:52

Colt CZ: Obrat k růstu ve 2Q, výhled však mírně pod původní střední variantou

Společnost Colt CZ dnes zveřejnila výsledky hospodaření za 1. polovinu roku. Tržby klesly meziročně o 2,7 % na 6,86 mld. , což bylo nad očekáváním trhu a naším očekáváním (shodně 6,68 mld. ). Meziroční pokles byl tažen hlavně slabým prvním čtvrtletím, kdy byl v korekci americký komerční trh a zároveň bylo slabší načasování veřejných zakázek. Naopak ve 2. čtvrtletí již Colt CZ vykázal slušný meziroční růst o +10 % r/r (nad naším očekáváním +5 % r/r), podpořený mimo jiné objednávkou Kanady určenou pro Ukrajinu. Upr. zisk EBITDA dosáhl za 1H23 1,464 mld. (-18,4 % r/r), mírně nad naším očekáváním 1,451 mld. , ale pod očekáváním trhu 1,498 mld. Colt uvedl, že na ziskovost kromě poklesu tržeb dopadlo také posílení koruny vůči dolaru, neboť slabší tržby z USA po přepočtu do českých korun nejsou kompenzovány obdobně nižšími náklady (většina výroby je v ČR). V souladu se ziskem EBITDA se vyvíjel i provozní výsledek. Colt však reportoval výrazný zisk na finanční úrovni daný hlavně úrokovými výnosy ze swapů, což dokázalo dostat upr. čistý zisk do mírného růstu o 1,3 % r/r na 1,199 mld. . Upr. čistý zisk na akcii pak kvůli mírnému nárůstu počtu akcií klesl o necelé procento na 34,6 .

Management ve výhledu uvedl, že pokles z 1. poloviny roku by měl být vyrovnáván novými zakázkami pro veřejný sektor (mj. pro Dánsko), které skupina uzavřela a které jsou nad jejím původním plánem. Přesto vedení zúžilo výhled na celý rok na tržby 16,0 – 16,4 mld. (+9,7 % až +12,4 % r/r) a upr. zisk EBITDA 3,2 – 3,4 mld. (-4,9 % až +1 %). To je mírně pod původní střední variantou výhledu, která byla 16,1 – 16,5 mld. na tržbách a 3,4 – 3,6 mld. na zisku před odpisy. Zároveň je výhled mírně pod naším odhadem na zisk EBITDA v letošním roce 3,53 mld. . Colt očekává letos kapitálové výdaje pouze ve výši 3 % tržeb (dlouhodobý výhled 5 %), což může tlumit dopad nižšího zisku EBITDA na cash flow. Celkově podle nás skupina Colt CZ prezentovala smíšené výsledky, které na jednu stranu ukazují konec poklesu z 1. kvartálu a obrat v trendu tržeb, ale výhled na zbytek roku je hlavně u zisku EBITDA opatrnější než původní střední varianta. Důvodem je podle nás hlavně dopad měnového kurzu na marži. Zprávu firmy tak hodnotíme mírně negativně. Colt CZ pořádá konf. hovor dnes v 10:30 SEČ.

 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688