Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.09.2023 17:53:57

Signály (ne)recese

O recesi v USA se hovoří už dlouhou řadu měsíců a ne nadarmo se tak říká, že jde o nejvíce předpovídaný pokles ekonomiky v historii. Také se říká, že ekonomové jich úspěšně predikovali devět z pěti... Nyní je jako signál recese prezentován třeba vývoj M2. Ale nedávno jsem tu poukazoval na to, že s ohledem na předchozí prudký růst tohoto peněžního agregátu je otázkou, co současná korekce vlastně naznačuje. Dnes trochu více o podobných signálech.

Deutsche Bank v následujícím grafu ukazuje vývoj pravděpodobnosti recese počítané na základě modelu banky. Ten je pro nás černou skříňkou, která, zdá se, podle historie indikuje nástup recese v případě, že pravděpodobnost se dostane cca nad 80 %:

qq
Zdroj: X

Mě na grafu zaujalo nejvíce to, jak se v něm nyní rozchází modrá a červená křivka. Tedy pravděpodobnost počítaná i na základě sklonu výnosové křivky (VK) a bez něj. Traduje se, že pokud se VK dostala do inverze (výnosy dlouhodobých dluhopisů pod výnosy těch krátkodobých), docela spolehlivě to indikovalo blížící se recesi. Nyní je VK již nějakou dobu právě v této inverzi a i proto se recese skloňuje v mnoha diskusích.

Detailnější pohled na historii ale ukazuje, že ne samotná inverze, ale až vynoření se k tradičnímu tvaru VK signalizuje nástup recese. Což může být podstatný rozdíl v případě, že inverze trvá hodně dlouho. Nyní se výnosy desetiletých vládních dluhopisů pohybují kolem 4,3 %, výše jsou výnosy tříletých, dvouletých i ročních dluhopisů. Pokud tedy bereme za relevantní indikátor inverzi VK, je absence recese matoucí. Pokud ale klademe důraz na onu re-inverzi, matoucího nic moc není.

Je otázkou, jak s VK pracuje DB – bere za relevantní inverzi, či re-inverzi? Její model každopádně ukazuje, že bez výnosové křivky je nyní pravděpodobnost recese asi 50 %, což v minulosti znamenalo, že recese nablízku není. Podobně se červená a modrá křivka rozběhly v roce 2018/19, před nástupem recese se ale rychle sblížily a vystoupaly nahoru. A v souvislosti s uvedeným uvedu ještě jeden graf, spíše pro zajímavost, neřkuli pobavení. Ukazuje totiž historický (ne)vztah mezi tím, kdy začal cyklus zvedání sazeb a kdy přišlo ekonomické oslabení:

aa
Zdroj: X

Vybrat si toho podle grafu a jeho implikací můžeme hodně: Od recese začínající na podzim letošního roku až po rok 2029. Hustší jsou ale přece jen implikované body letošního podzimu do podzimu 2025.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.03.2024Ne-recese a signály výnosové křivky Patria (Patria Finance)
03.04.2023Americký průmysl zesiluje signály recese ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688