Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.09.2023 15:52:00

Společnost Morgan Stanley jmenuje své nejoblíbenější a "nejméně oblíbené" akcie na trhu s čipy

Podle společnosti Morgan Stanley se v letošním roce na trhu polovodičů odehrává "příběh oživení". Jedná se o paměťový sektor, který zahrnuje DRAM, nebo-li Dynamic Random Acces Memory - typ polovodičové paměti potřebné pro zpracování dat - a NAND, další typ pměti, která zůstává životaschopná bez zdroje napájení.

"Paměťový sektor letos prochází cyklickým oživením - a typické pro tuto první fázi je několikanásobné rozšiřování a předbíhání spousty dobrých věcí, které se mají stát," uvedli analytici Morgan Stanley ve zprávě ze 7. září.

"Co se týče zisků, je zřejmé, že se to projevuje u akcií s umělou inteligencí s vysokovýkonnostní pamětí (HBM) a nyní očekáváme, že zvýšení cen NAND povede k dalším revizím"

Vysokovýkonnostní paměť (HBM) je segment v DRAM sektoru a je klíčovým komponentem potřebným k provozu pokročilých procesorů, které běžná paměť DRAM neumožňuje.

"Oblíbené" a "méně oblíbené" akcie

Banka uvedla, že ocenění je odůvodněno růstem a délkou trvání zisků.

Jihokorejský výrobce čipů SK Hynix, americká firma Western Digital Corporation a tchajwanské firmy Winbond a Phison patří mezi akcie "oblíbené". Banka uvedla, že těží z oživení peněžních toků u pamětí NAND a "silné konkurenční pozice" v oblasti HBM.

Podle Morgan Stanley se potenciál pro zlepšení v oblasti NAND v USA jeví jako "nejpříznivější" pro společnost Western Digital, která nepočítá s podstatným oživením zisků z NAND.

Dodala však, že "bychom byli konzervativní, pokud jde o potenciál nejvyšších zisků v příštích 2 až 3 letech, protože trhy zůstávají významně přezásobené, jelikož návrat k pozitivním hrubým maržím by měl vést k opětovnému spuštění nevyužívaných kapacit."

SK Hynix a Samsung by podle banky měly být hlavními příjemci poptávky po pamětech s HBM v důsledku trendu umělé inteligence.

"Z pohledu společnosti Hynix, i když akcie rostou, viditelnost společnosti budující pevnou pozici v oblasti umělé inteligence udržuje na solidní úrovni [overweight]. Společnost je nejpodstatnějším příjemcem prudkého nárůstu výdajů na umělou inteligenci, který nyní probíhá, a má jeden z nejlepších idiosynkratických růstů mezi naším pokrytím asijských technologií," napsali analytici Morgan Stanley.

Banka uvedla, že jejími "nejméně oblíbenými" akciemi jsou Micron, Macronix a GigaDevice.

Zlepšení podmínek

Společnost Morgan Stanley uvedla, že je optimističtější, pokud jde o sektor pamětí, vzhledem k tomu, že se dále zlepšují cenové a skladové podmínky. Banka dodala, že paměti NAND profitovaly ze snížení dodávek společnosti Samsung, "přičemž v případech zářijových dodávek došlo k dvoucifernému nárůstu cen".

"Zatímco cenová síla by mohla být dočasná vzhledem k nadměrné nabídce na trhu, změna cen by mohla vést ke změně chování zákazníků v oblasti zásob, když se podmínky cyklu dostanou na dno," uvedla.

Banka uvedla, že zásoby čipů DRAM se oproti třetímu čtvrtletí letošního roku "významně snížily".

"Doporučujeme využít slabých období na trhu k budování a využít čas na trhu k získání výhod," dodala. Celkově Morgan Stanley očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí se bude hromadit nedostatek a v roce 2024 dojde k nárůstu - předtím, než v roce 2025 dosáhne vrcholu.

"Odvětví nadále produkuje výrazně pod skutečnou poptávkou a může nám být útěchou, že oživení by mělo vydržet i v roce 2025."

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688