Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  15.09.2023 15:00:36

Efektivní a bezpečná práce s interními daty pomocí generativní AI? Žádná utopie - Blindspot Solutions přichází s aplikací AskYourData

Generativní umělá inteligence jako firemní virtuální asistent využívající ChatGPT a natrénovaný na interních datech. Blindspot Solutions, který je součástí Adastra Group, přichází s aplikací AskYourData. Jako jeden z prvních na trhu tak vyvinul nástroj, který dokáže zpracovat nepřeberné množství firemních informací a zpřístupnit je zaměstnancům v jednoduchém chatu.

Až 99 % firem zvažuje intenzivnější využívání generativního AI v příštích dvanácti měsících, polovina z nich chce s jeho pomocí vybudovat interní knowledge base. Vyplynulo to z průzkumu, který Blindspot Solutions uskutečnil mezi velkými českými firmami napříč byznysovým spektrem.

Řešení? AskYourData.

Aplikace využívá jako zdroj svých informací interní data, která si firma sama zvolí. Mohou to být například formáty PDF, PowerPoint, Word, Excel, odkazy na webové stránky a napojení na databáze. Výhodou je jeho integrace do firemního cloudu, například na Sharepoint. Uživatelé také ocení, že se mohu aplikace doptávat přirozeným lidským jazykem a nemusí se učit zadávat prompty v programovacích jazycích.

“Aplikace je vhodná jak pro velké korporace, tak pro středně velké i menší firmy. Umí zpracovat obrovskou vnitřní knowledge base. Uživatel jí jednoduše zadá dotaz a virtuální asistent mu v rámci chatu vygeneruje odpověď obdobně, jako to například dělá ChatGPT. Naše aplikace pracuje na podobném principu. Ale na rozdíl od ChatGPT pracuje pouze s interními daty, která zůstávají bezpečně uložena ve firemním prostředí,” říká CTO Blindspot Solutions Štěpán Kopřiva.

AskYourData se od klasického ChatGPT v mnohém liší. Je transparentní, bezpečný a neodesílá data mimo prostředí firmy

1. Nepracuje s otevřenými zdroji, pouze s těmi interními, které si firma volí.

2. U každé vyhledané informace zároveň uvádí zdroj, aby si uživatel mohl relevanci a správnost daného výsledku hned ověřit. Poskytuje tak transparentnost, která u OpenAI chybí.

3. Je bezpečný, postavený v cloudu na Microsoft Azure. Data se neposílají nikam mimo společnost.

4. Řešení je konfigurovatelné a customizované. Lze nadefinovat, který zaměstnanec bude mít přístup ke kterým firemním informacím.

5. Umí se přizpůsobit klientovým potřebám a prostředí.

Firmy vidí potenciál generativní AI hlavně v efektivnější práci s interními daty

Doposud byl ChatGPT využíván spíše jednotlivci. Zhruba třetina firem navíc jeho použití regulovala interními předpisy nebo zákazy. AskYourData přináší nový bezpečný způsob práce s firemními daty.

A jaká konkrétní využití aplikace přináší? “Zaměstnanci často pracují s velkým objemem informací, a ne vždy efektivně. Interní knowledge base zůstávají nevyužité a zastaralé, best practices zaměstanci sdílí spíše v kuchyňkách než hromadně,” vysvětluje Štěpán Kopřiva.

AskYourData tak může sloužit pro interní potřeby firem:

- pokud se zaměstnanec potřebuje rychle zorientovat v interních směrnicích, příručkách, správě licencí a smluv,

- čili například hledá odpověď na to, jak si půjčit firemní automobil, jak si vzít dovolenou či jak vyřešit konkrétní požadavek.

Byznys tleská. AskYourData pomůže zaměstnancům zefektivnit práci a vylepšit zákaznickou zkušenost

Aplikace má široké využití také pro byznys. Typickým usecasem je pomoc konzultantům najít přesné informace v rámci složité interní znalostní báze a podpora prodejců.

- Ušetří čas i náklady na rutinní práce.

Využití aplikace leží v různých odvětvích, výrobou počínaje, přes banking a finanční instituce, právní kanceláře, telekomunikace, real-estate až po poskytovatele nejrůznějších služeb.

Nevezme AskYourData práci lidem? “Právě naopak. Trh práce se promění. Rutinní činnosti jako jsou rešerše může připravit generativní AI. Zaměstnanci se mohou věnovat práci s přidanou hodnotou a výrazně zlepšit například customer care, zrychlit přípravu obchodních nabídek a rychle se orientovat ve složité problematice,” dodává CTO Blindspot Solutions Štěpán Kopřiva.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688