Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.09.2023 13:02:46, aktualizováno 13:09:31

Pražskou burzu v týdnu stáhly do červených čísel banky. Dokumenty ČEZ poodkryly, že PPF banka je po Tykačovi druhým největším minoritním držitelem akcií


Pražská burza se do poloviny týdne pokoušela o nádech, když i na zahraničních trzích bylo oproti předchozím týdnům cítit více optimismu. Druhá polovina týdne však zejména u nás přinesla návrat k jižnímu směrování a pražská burza se ocitla na více než měsíčních minimech. Index PX nakonec týden zakončil u 1 340 bodů, odepsal tak v souhrnu 0,75 %. Jeho letošní zisky se tím dále smrskly na 11,5 %. Po zahrnutí dividend, tedy dle indexu PX-TR, na 21,4 %.  

Institucionální investoři jako by se připravovali na pravidelnou čtvrtletní aktualizaci indexů v září. Směrodatné nicméně pro změny budou ceny z konce srpna a znát byl právě ve čtvrtek prodejní přetlak od velkých hráčů. Nejztrátovějším titulem týdne se staly akcie MONETA, přestože část ztrát dokázaly v pátek zmírnit. Druhý nejztrátovější titul KB se předvedl obdobně, ve čtvrtek se obchodoval vůbec nejníže od poloviny července. Udržel si svou poměrně pravidelnou pozici druhého nejobchodovanějšího titulu na pražské burze. Třetí bankovní titul ERSTE zakončil červeně neutrálně, když se v polovině týdne v domovské určující Vídni obchodoval i nejvýše od poloviny srpna. Banka nejspíše pokračovala v odkupu vlastních akcií, což by měl potvrdit v úvodu týdne její report.

 

Navázat lze akciemi VIG, které rovněž zakončily týden červeně. Ve středu zveřejněné hospodářské výsledky přitom stvrdily dříve pojišťovnou prezentované pozitivní údaje. Titul vlastně v domovské Vídni každopádně potvrdil, že úroveň u 24,70 EUR je výraznou technickou hranicí podpory. U nás však na titulu přetrvávala žalostná likvidita.

Podprůměrná byla vlastně i na akciích ČEZ, přestože se titul postaral o polovinu všech obchodů na pražské burze. Tedy udržel si v likviditě svou dominanci. Zveřejněná celistvá pololetní zpráva energetické společnosti poodkryla, že finančník Pavel Tykač k červnovému rozhodnému datu pro valnou hromadu vlastnil v CDCP prostřednictvím společnosti Belviport na 2,23 % akcií ČEZ. Tedy oproti konci loňského roku svůj podíl navýšil přesně o půl procentního bodu. Novinkou je však především výrazná držba akcií ze strany PPF banky, která přitom nikdy regulátorovi nenahlásila kvalifikovaný více než procentní podíl na hlasovacích právech ČEZ. Na jejím účtu v CDCP přitom bylo 1,95 % akcií ČEZ. Akcie tak musela přinejmenším z části držet (jako custody) pro jiné koncové vlastníky. Více než procentním vlastnictvím akcií ČEZ v CDCP disponovaly ještě právě tradiční custody účty Clearstream Banking (1,52 %) a Chase Nominees (1,41 %). Připomenout lze, že jako kvalifikovaný akcionář se oficiálně hlásí skupina BlackRock naposledy s nahlášeným podílem 1,19 % a společnost ABARETIA HOLDINGS, jak jsme dříve přiblížili v článku „ČEZ má nového kvalifikovaného akcionáře. Nejspíše napojeného na Pavla Tykače“. Akcie ČEZ každopádně byly v týdnu poměrně volatilní. Obchodovaly se i na 4týdenních maximech 968,50 , ve čtvrtek však zakončily na více než měsíčním minimu 945 . Novinkou byly zprávy o záměrech 4 velkých jaderných zdrojů, zatímco se zatím hovořilo (je již v tendru) jeden. Páteční konference Hospodářské komory, resp. vystoupení ze strany premiéra k budoucnosti ČEZ vlastně nové zprávy nepřineslo. Stále se tedy v tomto ohledu čeká na rozuzlení…

Vítězem týdne se staly akcie KOFOLA, když firma překvapila zveřejněnými pozitivními hospodářskými čísly, potažmo navrženou dividendou 13,50 . Po předchozích dvou výrazně ztrátových týdnech se o nádech pokusily akcie PHOTON ENERGY. Druhý týden v řadě pak přidaly mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, když své však nyní především sehrává posilující dolar, resp. k němu slábnoucí koruna. V domovských USA po předchozích výrazně pozitivních měsících titul poslední tři týdny osciluje v rozsahu cca 20-21 USD a hledá tak, kam se dále vydat.

 

Zmínit možno závěrem „zázrak“ na akciích SAB Finance. Tento kurzově „mrtví“ titul se pátečním obchodem 15 akcií za cenu 1 080 dostal nad svá dosavadní historická maxima 1 060 . Akcionáře přitom v září čeká potencionální ředění jejich podílů, resp. navyšování kapitálu úpisem nových až téměř 472 tis. akcií. Na trhu START pak ve své letošní kurzové dominanci pokračují akcie výrobce bezpilotních letounů PRIMOCO. K pátku letos zhodnotily již o rovných 100 %, když zakončily na historickém maximu 820 .

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688