Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  01.09.2023 18:38:51

Renáta Kellnerová s rodinou plně ovládli skupinu PPF. Hodnota jistě značně výrazné transakce nebyla zveřejněna

Po tragické smrti Petra Kellnera se v rámci dědického řízení vlastníky většinového podílu v PPF stala manželka Renáta a jeho čtyři děti. Společně v PPF ovládali 98,93 %. Zhruba 59 % připadlo manželce, děti Petr Kellner ml., Anna Kellnerová, Lara Kellnerová a Marie Isabella Kellnerová pak získali každý po cca 9,9 %. Vlastníků PPF tak rázem nově bylo sedm. Po 0,535 % totiž vlastnil Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart. Ti dle sdělení PPF nyní své podíly za nezveřejněnou cenu prodali rodině Kellnerů, která tak PPF nově ovládá již ze 100 %.

Kupcem měla být blíže nespecifikovaná společnost, kterou Kellnerovi plně vlastní. Jak známo Ladislav Bartoníček působil v PPF již od roku 1991, tedy od prvopočátků. Například v letech 19962006 byl generálním ředitelem České pojišťovny a následně až do roku 2013 CEO Generali PPF Holding. Po smrti Petra Kellnera více než rok, do června 2022, byl dokonce šéfem celé skupiny PPF. I po současném prodeji by nadále měl setrvat jako předseda představenstva SOTIO Biotech, která působí v oblasti výzkumu a vývoje nových protinádorových léčiv. Druhý prodávající J.-P. Duvieusart má pak nadále vykonávat funkci předsedy představenstva PPF Financial Holdings a Home Credit Group. Akcionářem PPF byl Duvieusart od roku 2010. Odpovědný byl zejména za investiceRusku a oblast Real Estate.

Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart k transakci společně uvedli: „Naše minoritní podíly měly svoji logiku ve struktuře skupiny PPF tak, jak ji založil a řídil Petr Kellner. Dnes, kdy je akcionářská struktura rozdělena mezi Petrovy dědice, je i logika řízení PPF jiná, a proto jsme se oba rozhodli, po dohodě s Renátou Kellnerovou, své akcie prodat a akcionářskou strukturu tak zjednodušit.“

Renáta Kellnerová pak k v tiskové zprávě zmínila: „Chtěla bych jménem celé naší rodiny velmi poděkovat Láďovi Bartoníčkovi, který stál s Petrem u počátků PPF a klíčovou roli hrál při úspěšné transformaci České pojišťovny. Pro PPF to byla bezpochyby jedna z přelomových transakcí, která ji posunula mezi investiční skupiny s celosvětovou působností. Mé poděkování patří také J.-P. Duvieusartovi, který do PPF přinesl globální přesah a zasloužil se o expanzi na asijské trhy. Oba pánové svou profesionalitou výrazně přispěli k zachování stability PPF po odchodu mého muže před dvěma lety.“

Loni skupině PPF klesl čistý zisk téměř o polovinu na 140 mil. EUR, když svá negativa sehrál zejména odchod z Ruska. Celková aktiva skupiny ke konci roku 2022 dosahovala 40 mld. EUR.

Renáta Kellnerová s rodinou je dle posledního přehledu společnosti Forbes na 104. místě nejbohatších osob planety s odhadovaným čistým majetkem 16,7 mld. USD. V aktuálním přepočtu tedy přes 373 mld. . Dané ocenění ze strany Forbes samozřejmě právě vycházelo primárně z vlastnictví cca 99 % PPF. Z výše uvedených čísel je poměrně zřejmé, že na kontech Ladislava Bartoníčka a J.-P. Duvieusarta musely z prodeje akcií PPF přistát nemalé finanční prostředky.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688