Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.08.2023 15:43:00

Summers přirovnává Čínu k Japonsku, Rattner jí „neodepisuje“ (video)

Lawrence Summers se podle svých slov už před lety domníval, že rychle rostoucí čínská ekonomika bude zpomalovat, protože tak tomu v podobných případech bývá. Typickým příkladem z minulosti byl podle ekonoma Sovětský svaz v šedesátých letech. Tehdy se hovořilo o tom, že jeho ekonomika překoná svou velikostí tu americkou, ale nakonec se tak nestalo. Podobné to bylo s Japonskem v letech osmdesátých. Jak vidí ekonom další vývoj?

Summers se domnívá, že když se američtí studenti začnou houfně učit nějaký cizí jazyk, je to obvykle doba, kdy je daná země na vrcholu a dál již stoupat nebude. V případě Číny pak zmínil hlavní nerovnováhy, které začaly brzdit její ekonomiku. Jde zejména o předchozí přílišné spoléhání se na trh s nemovitostmi a na exporty. K tomu se přidává demografický vývoj daný tím, že čínské domácnosti mohly mít pouze jedno dítě. Patrná je pak i snaha řady domácností přesunout se do zahraničí, což je na rozvíjejících se trzích „vždy známkou blížících se problémů“.

Ekonom se tedy domnívá, že v Číně bude ekonomický obrázek značně rozdílný od toho, jak vypadal v předchozích čtyřiceti letech. Steve Rattner z Willett Advisors na jeho slova navázal s tím, že on je optimističtější a Čínu by určitě neodepisoval, i když si země a její ekonomika určitě prochází těžším obdobím. Investor na základě vlastní návštěvy Číny hovořil o tom, že na „mentalitě tamních firem“ se již definitivně projevuje deglobalizace a také sankce, které uvalily Spojené státy a které se dotýkají některých výrobních řetězců.

Problémem pro čínskou ekonomiku je podle investora i její prezident, který sleduje politiku vládních intervencí a která je přitom prováděna lidmi, kteří „ekonomii moc nerozumí“. Na druhou stranu ale Rattner čínské hospodářství „neodepisuje“. Poukázal například na to, že se hodně hovoří o prudce rostoucích dluzích čínské vlády. Nicméně jen zřídka se mluví o jejích aktivech. Mezinárodní měnový fond je v tom výjimkou a jeho poslední analýza ukazuje, že čistá aktiva čínské vlády sice klesají, ale stále jsou relativně vysoko. Podle investora by v případě Spojených států vypadala situace zřejmě jinak.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688