Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.08.2023 11:43:59

Na pražské burze v uplynulém týdnu klesly objemy obchodů na historické minimum. ERSTE začala odkupovat vlastní akcie. Dostanou akcie ČEZ v pátek nový impuls?


Vezme-li se na pražské burze v úvahu celiství obchodní týden, tak pražská burza zažila nejspíše nejnižší investorskou aktivitu ve své historii. A i výsledek indexu PX ukazuje, jako by se na pražské burze v týdnu nic neudálo, když oproti minulému pátku zakončil takřka beze změny. Rovněž v samotném průběhu týdne index velké změny nepředváděl. Domácí trh zkrátka příliš nevnímal dění v zahraničí, kde byla volatilita o poznání větší.

Důvodem domácího indexového vývoje byl především právě poměrný poklid na hlavních emisích. Z hlediska kurzových změn bylo nejživěji asi na akciích ERSTE, kde bankaúterý zveřejnila, že v předcházejícím týdnu začala od středy v návaznosti na dřívější povolení regulátora kupovat vlastní akcie. A to poměrně výrazně v denním množství okolo 105 tis. akcií, resp. v objemu za asi 3,5 mil. EUR. Banka v transakcích nejspíše pokračovala i v uplynulém týdnu, což by měla po neděli v reportu potvrdit. Pokud bude v transakcích pokračovat v nezměněné intenzitě, k naplnění schváleného 300 mil. EUR programu by tak došlo během asi 85 seancí. Tedy do konce letošního roku.


Druhý rakouský titul VIG po skoku výše z minulého týdne oddychoval, nicméně zafungovala technika. Opakovaně nacházel podporu u 24,70 EUR, tedy dřívějších prázdninových vrcholech. Pojišťovna po reportu vybraných údajů ve středu přinese širší hospodářské zprávy, nicméně by vzhledem k již vydanému celoročnímu výhledu měly titul po oddychu nasměrovat znovu výše. Překvapením by do konce roku neměl být cenový návrat k letošním maximům u 27 EUR.

Akcie KB obdržely v úterý od Citi o cca 5 % zvýšenou cílovou cenu na 803 , přesto následující den uzavřely nejníže za téměř měsíc na 705 . Ztráty následně ve zbytku týdne začaly umazávat. Citi zároveň podstatně výrazněji (z 88,30 na 101,80 ) zvýšila cíl na akcie MONETA. Titul rovněž ve středu, vzhledem k negativnímu globálnímu sentimentu na bankách, nejprve zamířil níže, aby však nakonec uzavřel týden ziskově.

Hlavní titul pražské burzy ČEZ si udržel svou dominanci z hlediska likvidity, která nicméně byla enormně podprůměrná. Majitele vyměnily akcie ČEZ za sotva 570 mil. , což i tak znamenalo více než polovinu všech akciových obchodů na pražské burze. Titul zejména v pátek zaznamenal intradenní volatilitu. Zatímco otevřel u svých týdenních maxim na 960 , nakonec zakončil na 946 , tedy nejníže za poslední měsíc. Trh jako by příliš nevěřil v brzké zrušení windfall tax, potažmo nervozita pokračuje ohledně nejasností o budoucnosti firmy. Poslanecká sněmovna by v nadcházejícím týdnu měla začít projednávat návrh „LEX ČEZ“, který by obecně mohl mít potencionální dopad na možné vlastnické změny také celé řady jiných firem. Od vlády se stále čeká na jasné zprávy, co s ČEZ zamýšlí. V pátek by měl na konferenci "Česko na křižovatce", pořádanou Hospodářskou komorou ČR, vystoupit premiér Petr Fiala. Jedním z hlavních témat má přitom být budoucnost domácí energetiky. V očekávání tak budou příp. nové indicie…

V týdnu se očekávají také zprávy vázané k akciím KOFOLA, které se po oddychu z předchozího týdne nasměrovaly zpět na sever. Firma vedle hospodářských výsledků za 2. čtvrtletí by měla odtajnit výši navrhované dividendy. Minimálně by měla setrvat na loňských 11,30 . Jak už firma v týdnu uvedla, její schvalování proběhne v září prostřednictvím distanční valné hromady.

Nejvíce v týdnu každopádně poskočily akcie PILULKA, které se nejprve v pondělí s cenou 390 za nadprůměrné likvidity (1,16 mil. ) výrazně přiblížily svým červnovým historickým minimům. Poté, co tedy zaznamenaly 10 seancí v řadě, kdy nedokázaly růst, se vydaly k nádechu. Naopak však již za slabé likvidity.

Naopak nejztrátovější emisí se druhý týden v řadě staly akcie PHOTON ENERGY, které se neobvykle staly šestou nejobchodovanější emisí. Poměrně logicky pokračovala negativní reakce na výrazně snížený nejen hospodářský výhled společnosti. Jak jsme již také uváděli, investoři zkrátka již nemohou vyhlížet, že do konce příštího roku vlastní výrobní portfolio bude dosahovat instalované kapacity 600 MW, nýbrž jen 200 MW.

U akcií COLT se 2měsíční maxima z minulého pátku ukázala jako krátký výstřelek, když především v pondělí jako by titul výrazně reagoval na námi zmiňované prodeje akcií ze strany člena představenstva.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688