Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.08.2023 10:46:05

Kofola: Pokles objemu kompenzují vyšší ceny - Odhady výsledků

Den zveřejnění: čtvrtek, 31. srpna 2023 v 17 hod

Pokles objemů produkce by měl zpomalit a měl by ho kompenzovat růst cen. Celkové tržby za druhé čtvrtletí by měly vzrůst o +6,1 % y/y na 2,4 mld. CZK. Čekáme pokles nákladů na energie. Odhadujeme meziročně vyšší EBITDA o +7,3 % na úrovni 328 mil. CZK. Druhý kvartál je z hlediska sezónnosti po Q3 druhý nejsilnější. Sledovat budeme samozřejmě tradiční data o vývoji tržeb a objemů v červenci a srpnu, které jsou pro Kofolu naprosto zásadní. To by mohlo indikovat celoroční čísla. Očekáváme, že management Kofoly celoroční cíle potvrdí.

Podle našich odhadů dosáhne Kofola za druhý kvartál celkových tržeb ve výši 2,4 mld. CZK. To odpovídá meziročnímu růstu o +6,1 %. Kofola již indikovala růst výnosů v dubnu a květnu o +4 % y/y a +1 % y/y, ale při poklesu objemů produkce o 13 % y/y a 18 % y/y. Odhadujeme, že pokles objemu ve třetím měsíci Q2 bude nižší. Za samotným poklesem podle nás stojí zvýšení cen a pokles kupní síly spotřebitelů. Pokles objemu kompenzovalo zdražení produkce, takže tržby za celý kvartál vzrostly. Proti minulému roku odhadujeme pokles nákladů na energie, které Kofola kupuje na spotovém trhu. Nižší objem produkce se projeví v nákladech Kofoly. Zisk na úrovni EBITDA odhadujeme na 328 mil. CZK (+7,3 % y/y). Čistý zisk by měl dosáhnout 126 mil. CZK (+77 % y/y).

Celoroční projekce: Kofola očekává zisk EBITDA v intervalu 1,15-1,25 mld. CZK při růstu výnosů o +12 % y/y. Zadlužení by mělo zůstat pod úrovní 3,0x. Již zveřejněné výsledky za Q1 a naše odhady za Q2 naznačují tempo plnění ročního výhledu na 46 % EBITDA. Druhé pololetí bývá obvykle podstatně silnější než první, takže by se dalo odhadovat splnění celoročního cíle spíše na horní hranici projekce Kofoly. Předpokládáme, že Kofola minimálně své cíle potvrdí. Dále budeme sledovat také indikaci vývoje objemů produkce, respektive tržeb v červenci a srpnu. Vzhledem k tomu, že to jsou obvykle nejsilnější měsíce, mohly by o celoročním výsledku napovědět více.

Dividenda: Kofola hodlá vyplatit ze zisku minulého roku dividendu minimálně 11,30 CZK. Její výše bude záviset na finanční situaci společnosti. Nicméně v našich odhadech očekáváme, že by se distribuce akcionářům mohla vrátit na pro Kofolu tradičních asi 300 mil. CZK nebo 13,50 CZK na jednu akcii (hrubý výnos +5,1 %). Připomínáme, že návrh dividendy by měl být zveřejněn v pondělí 4. září. Hlasování proběhne mimo zasedání (per rollam) od 4. do 19. září.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688