Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.08.2023 22:46:00

Nvidia drtí očekávání výsledky i výhledem, akcie vystřelily vzhůru - FLASH

Napjatě očekávané výsledky čipaře Nvidia přinášejí další růstovou vlnu jejích akcií. Jméno, které vede vzhůru celý technologický sektor, pohání vlnu AI a dlouhodobě patří mezi spolehlivé dodavatele růstu hodnoty pro investory, vysoce poráží očekávání trhu na úrovni výsledků za druhý kvartál, výhled pro kvartál následující či dodatečným zpětným odkupem akcií. Bezprostřední odezvou trhu je růst akcií Nvidia v americkém aftermarketu o řádově 8 procent.

Podívejme se na základní čísla. Zisk na akcii meziročně poskočil na 2,70 dolaru na akcii z 51 centů před rokem a vysoko porazil konsensus dle agentury Bloomberg na úrovni 2,07 USD/akcie. Očištěný provozní zisk dosáhl 7,78 miliardy dolarů proti 1,33 mld. USD před rokem a při očekávání 5,89 mld. USD. Hrubá marže meziročně poskočila na 71,2 % z 45,9 % a předčila očekávání 70,1 %.

Celkové tržby dosáhly 13,51 miliardy dolarů proti 6,70 miliardy dolarů před rokem. Překonání konsensu na úrovni 11,04 mld. USD je výmluvné. Nahlédneme-li podrobněji, za datacentra tržby poskočily z 3,81 na 10,32 mld. USD při konsensu 7,98 miliardy dolarů, za herní byznys o více než pětinu na 2,49 miliardy dolarů a opět nad očekávání 2,38 mld. USD.

A teď výhled pro třetí kvartál: očištěná hrubá marže mezi 72 a 73 procenty (konsensus 70,5 %), celkové tržby 16 miliard amerických dolarů plus minus 2 % - konsensus analytiků 12,5 mld. USD…

Nadto Nvidia schválila dodatečný zpětný odkup akcií v objemu 25 miliard amerických dolarů.

Pokud jsme se před výsledky ptali, zda Nvidia svými výsledky vlnu AI nakopne či srazí, první možnost je zřejmě pravdou. Výhled tržeb jasně vzkazuje, že Nvidia je a bude největším beneficientem boomu AI vývoje a prosazování v masovějším měřítku v technologickém světě. Jasně to ukazují tržby za datacentra a vysoká poptávka nejen po procesorech Nvidie. Z propadu celého čipařského odvětví v důsledku covidu a nedostatku vstupů se Nvidia prudce odrazila k akceleraci tržeb a celkově růstu nejprudšímu za několik let.

Akcie Nvidia v úterý lehce korigovaly pondělní silnější nárůst o více jak 8 % (který dnes po výsledcích tedy opakují), jejich letošní růst dosáhl před dneškem 212 procent a od loňského října dokonce 315 procent.

Výmluvný je pohled na investiční doporučení analytiků v anketě pro agenturu Bloomberg. Z celkem 59 zapojených investiční domů (bank, brokerů atd.) znělo před zveřejněním výsledků 52 doporučení na nákup titulu, 6 je neutrálních a jedno doporučení laděné prodejně. Konsensuální 12měsíční cílovou cenou je 520,85 USD/akcie při posledním závěru titulu na hladině 456,368 USD/akcie.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688