Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  23.08.2023 15:26:10

Tkáč s Křetínským během jediného dne chudnou na jedné investici o dalších více než 1,5 miliardy korun

Lucemburská investiční společnost Daniela Křetínského a Patrika Tkáče VESA Equity Investments (dále jen VESA) dnes zaznamená výrazný pokles svého majetku. Jejich investiceamerickém prodejci obuvi a oblečení Foot Locker (FL) totiž zažívá další černý den. Opět jsou na vině zveřejněné slabé čtvrtletní hospodářské výsledky. Firma se dokonce propadla do ztráty 5 mil. USD, zatímco před rokem za stejné období vykázala zisk 94 mil. USD. Foot Locker navíc již podruhé snížila celoroční výhled. Její akcie se tak v reakci v předobchodní fázi propadají o téměř třetinu pod hladinu 16 USD. Takovou cenu přitom zaznamenaly naposledy na podzim roku 2011.

Zmiňovaná společnost VESA si Foot Locker vyhlédla v době covidu, když lockdowny v roce 2020 znamenaly pro firmu zavřené obchody a nemalé ztráty. Titul se při tehdy březnovém propadu dostal i pod hladinu 20 USD. Následně v květnu byl společností VESA odtajněn 6% podíl. Křetínský s Tkáčem však dále nakupovali za již podstatně vyšší ceny. Na podzim, kdy již akcie měly dvojnásobnou hodnotu, oznámili více než desetinové vlastnictví firmy. Nákupy stále nebyly u konce, VESA se pak zkrátka stala vůbec největším akcionářem s 12,5% podílem. Předloni v červenci pak prodala jen nevýrazných 0,2 %. Zkrátka posledně zveřejněné regulatorní hlášení ke konci letošního června ukazovalo nadále na vlastnictví téměř 11,47 mil. akcií Foot Locker. Také webové stránky společnosti VESA zmiňují investici v prodejci bot v nezměněné výši.

Vývoj akcií Foot Locker (FL) za posledních 5 let

Nerealizované ztráty mnoha miliard korun

Akcie Foot Locker již v úterý trpěly výrazným prodejním přetlakem, jako by někdo předem znal nadcházející dnešní nelichotivé zprávy. Propadly o takřka 5 % na 23,20 USD, což znamenalo proražení letošních minim, potažmo nejnižší závěr za více než 3 roky. Nicméně podíl společnosti VESA šlo ještě včera ocenit na 266 mil. USD. Při dnešní ceně např. 16 USD půjde hovořit již jen o 182,5 mil. USD, tedy v aktuálním přepočtu něco přes 4 mld. . Přitom ještě začátkem února, kdy se titul vyšplhal na více než roční maxima i nad 46 USD, měla VESA trhem oceněn podíl na více než 527 mil. dolarů. Tedy na zhruba 11,6 mld. . Nehledě na ceny před 2 lety, kdy akcie Foot Locker stály i více než 60 USD a přinášely společnosti VESA výrazný nerealizovaný zisk…

Říjnová dividenda nebude

Za poslední účetní čtvrtletí, končící k 29. červenci, Foot Locker vykázala v úvodu článku zmiňovanou ztrátu 5 mil. USD, resp. 5 centů na akcii. Po očištění pak zisk 4 centy na akcii, což bylo dle společnosti Refinitiv v souladu s očekáváním trhu. Zklamaly však meziročně o téměř desetinu nižší tržby ve výši 1,86 mld. USD, zatímco trh očekával o 300 mil. USD více.

Ještě minulé úterý firma překvapivě před dnešním reportem výsledků zveřejnila informace k pravidelné čtvrtletní dividendě. Její výši opět deklarovala na 0,40 USD, jako tomu je pravidelně po 10centovém vylepšení požitku od loňského dubna. Akcionáři se jí měli dočkat v polovině října, resp. ex-date byl stanoven na 12.10. Dnes však v návaznosti na výsledky firma uvedla, že danou čtvrtletní dividendu nevyplatí.

Prezidentka firmy Mary Dillon ve zprávě uvedla: „Jsme i nadále odhodláni plnit náš plán Lace Up, který jsme představili na našem Investorském dni v březnu 2023, a jsme povzbuzeni pokrokem, kterého dosahujeme v plnění našich strategických priorit v období prázdnin. Abychom zajistili flexibilitu, která nám umožní pokračovat v odpovídajícím financování našich strategických investic, pozastavujeme výplatu čtvrtletní peněžní dividendy nad rámec nedávno schválené říjnové výplaty naší správní radou. Hodláme trh informovat o našich dalších plánech alokace kapitálu a o načasování našich dlouhodobých finančních cílů, až budeme oznamovat výsledky za čtvrté čtvrtletí.“

Pro společnost VESA přitom byla dividenda jistě alespoň určitou náplastí na jinak negativní cenový vývoj investice ve Foot Locker. Jen v letošním roce ze tří dividend inkasovala téměř 13,8 mil. USD hrubého.

Závěrem možno doplnit, že Foot Locker dále snížila výhled pro současný účetní rok končící v úvodu února 2024. O procentní bod snížila výhled pro tržby, tedy očekává pokles o 8-9 %, u srovnatelných tržeb pak o 9-10 %. Zatímco očištěný zisk měl dle jarního výhledu činit 2-2,25 USD, nyní firma predikuje jen 1,30-1,50 USD.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688