Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.08.2023 10:47:47

Microsoft zatím navzdory očekáváním náskok Googlu nestahuje a „ten navíc ještě neskončil“ (video)

Na CNBC poukazují na článek ve Wall Street Journal, podle kterého Microsoft zatím nedokáže uzavírat náskok, který má před ním ve vyhledávání Google. O tom, že Microsoft díky svému vyhledávači podporovanému umělou inteligencí dokáže konkurovat Googlu, se spekuluje již řadu měsíců, ale zatím k tomu nedochází. Na CNBC pak situaci komentoval investor Gene Munster z Deepwater Asset Management.

Následující graf ukazuje výkony akcií obou zmíněných společností od počátku letošního roku. Hodně podobný vývoj skončil na konci července obratem akcií Microsoftu směrem dolů a od té doby se vzniklá mezera stále rozšiřuje. Za poslední rok jsou pak obě akcie necelých 10 % v plusu.

sss
Zdroj: CNBC

Munster hovořil o tom, že pro uživatele je zatím stále velký rozdíl v samotném vyhledávání a v používání chatbotů. K tomu má Google „obrovskou výhodu v distribuci“. Tedy v tom, jak je jeho vyhledávání propojeno s běžně používanými programy a aplikacemi. V neposlední řadě pak „Google ještě neskončil“. Pokračuje totiž ve vývoji své vlastní umělé inteligence a investor čeká, že tu dosáhne úspěchu. Dokonce by Google podle něj měl být „jedním z vítězů“ na tomto poli.

Na CNBC se diskutovalo o rozdílu mezi vyhledáváním a chatováním. V prvním případě jde o aktivitu starou již několik desetiletí, která je zaměřená na hledání informací, navigaci a podobně. Chatování s umělou inteligencí může mít někdy rysy vyhledávání, když umělá inteligence poskytuje informace podobně jako vyhledávač. Nicméně podle investora lidé stále obecně vnímají tyto dvě věci jako naprosto rozdílné.

Nyní jsou „vyhledávání a Google v podstatě stejné koncepty“. Microsoft to chce změnit a udělat rovnítko mezi vyhledáváním a chatováním. Google podle investora cítí z této strany určitou hrozbu a reaguje na ni. A z hlediska dosavadních zvyklostí je výhoda „jednoznačně na jeho straně“. Microsoft má pak podle experta spíše potenciál v integraci umělé inteligence do Office a měl by být schopen díky tomu zvýšit jejich cenu. K investiční atraktivitě pak Munster prostě řekl: Deepwater Asset Management vlastní Google, ne Microsoft a myslím, že to hovoří za vše.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688