Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.08.2023 06:54:00

Proč čínská vláda „nedělá víc“? Kvůli třem D (video)

Oživení čínského hospodářství po jeho otevření nebylo tak silné, jak se čekalo. To samé platí o fiskální stimulaci a to je důvod, proč klesají predikce růstu čínské ekonomiky. Na Bloombergu to uvedl Chetan Ahya z Morgan Stanley. A mimo jiné pak odpovídal na dotaz, proč tedy čínská vláda „nedělá více“?

Ekonom na uvedenou otázku odpověděl, že je dobré podívat se na čínské hospodářství ze širší perspektivy. Pak je zřejmé, že čelí třem hlavním výzvám. První z nich představují dluhy, druhou demografický vývoj a třetí dezinflace. Tato „tři D“ jsou tedy důvodem, proč stimulace není silnější a růst se cyklicky nevrací na vyšší úrovně.

Dluhy čínské vlády v posledních letech prudce rostly, a pokud by se obrátila ke své tradiční stimulační politice, tento trend by se neobrátil, naopak by zůstal zachován, nebo by ještě zesílil. Tomu se ale vláda chce vyhnout a čelí tak dilematu, na jehož jedné straně jsou právě dluhy a na straně druhé slabší poptávka a dezinflační tlaky.

Bloomberg v následujícím grafu ukazuje postupný vývoj predikcí růstu čínského hospodářství v letošním roce. Nejvýše byly v dubnu u JPMorgan, a to na více než 6 %, všechny uvedené banky ale postupně své odhady snižují a právě JPMorgan je nyní s méně než 5 % nejníže. Právě 5 % přitom představuje oficiální vládní cíl:

chi1
Zdroj: Bloomberg

Ahya se domnívá, že pokud Čína „nevyřeší svůj deflační problém, nevyřeší nic jiného.“ Její ekonomika je přitom stále v relativně dobré pozici, protože růst reálného produktu se drží nad výší reálných sazeb. Pokud ale bude dál probíhat ochlazení růstu, tento poměr se změní. Pak by se zvedly deflační tlaky, reálné sazby by se dostaly ještě výš a poměr by se dál zhoršoval.

Právě poměr růstu k sazbám je podle experta výhodou, kterou má nyní Čína ve srovnání s Japonskem v devadesátých letech. Právě jeho ekonomika v té době bývá k současné Číně někdy přirovnávána. Ekonom ale míní, že Čína má v některých ohledech výhodu. Vedle zmíněného poměru je to i její stabilní kurz, protože Japonsko šlo po prasknutí bublin cestou posilujícího kurzu. A „problém deflace nejde vyřešit silnějším kurzem“, míní expert.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 16:46  Prestižní DJIA poprvé v historii překonal hranici 40 000 bodů Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 13:50  Walmartu se v 1Q dařilo nad odhady trhu, akcie rostou o 5% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 11:03  Americké trhy potěšila nižší inflace, růst Cisco a Dellu Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688