Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.08.2023 17:25:00

Hodnota je abnormálně levná. Nejsou hodnotoví investoři?

Pokud na akciovém trhu slyšíme, že něco je levné, je dobré dobře vnímat, co se tím vlastně myslí. Většinou jde o vyjádření toho, že valuace daného aktiva jsou (i) nízko relativně k historii a/nebo (II) relativně k něčemu jinému. Což ale nutně neznamená, že věc je levná z hlediska skutečného fundamentu – s ohledem na tok hotovosti a požadovanou návratnost. Credit Suisse nyní tvrdí, že mimořádně levné jsou hodnotové akcie...

Credit Suisse v komentáři k následujícímu obrázku píše, že hodnotové akcie v USA jsou mimořádně levné. Tato levnost je zde měřena v porovnání k valuacím růstových titulů. Svůj vrchol si v tomto smyslu hodnotové tituly užily kolem roku 2009, kdy se jejich poměry cen k ziskům PE pohybovaly nad PE růstových akcií. Tj., hodnotové tituly měly vyšší valuace, než růstové, což je docela exotika. Však také dlouho netrvala. Nyní je pak relativní PE hodnoty opět dost nízko. A nepotvrzuje se opakovaně kolující teze, že nastává úsvit této skupiny akciírůst relativních valuací z předchozího dna byl jen krátkodobý a nyní křivka opět klesá:

gg
Zdroj: X

Za jeden z hlavních tahounů valuací u růstových akcií bývají považovány sazby, přesněji řečeno výnosy dlouhodobějších dluhopisů. Tok hotovosti těchto firem je totiž svým pomyslným těžištěm posunut více do budoucna a je tak při diskontování na současnou hodnotu citlivější na změny sazeb než aktiva s nižší durací.

Během korekce růstových titulů a jejich valuací v minulém roce tak začalo být houfně poukazováno právě na to, že aktiva s vyšší durací jsou citlivější na pohyb sazeb než ta, která mají duraci kratší. Nejde o názor, jde o čistě technickou věc. Nicméně krátkodobé sazby jsou nyní ještě výše, o dlouhodobých to platí také, ale minimálně část růstových firem a akcií si vede opět výtečně. A jak vidíme v grafu, relativní valuace hodnoty navzdory sazbám opět klesají, namísto toho, aby v takovém prostředí dál rostly.

Vysvětlení je zřejmě v jádru jednoduché – technologické firmy jsou prvními, které by měly těžit z nových technologií a jelikož se o jejich obrovském potenciálu nyní velmi hovoří, těží z toho právě tento sektor. Tento efekt pak svou silou převažuje nad efektem sazeb, což jen ukazuje, o jak velkou věc se u nových technologií v očích investorů jedná. Minimálně odložen tím byl i onen neustále očekávaný „návrat hodnoty“.

K tomu mohlo na trhu dojít i ke strukturální změně na straně investorů – podle některých názorů hodnotoví investoři už „nejsou“. Tady ale může být namístě si připomenout, že tradiční rozdělování akcií na růst/hodnota je poněkud zavádějící. Tedy pokud předpokládáme, že i u růstových titulů většině investorů jde nakonec také o to, jaký tok hotovosti budou přinášet.

Pak jsou všechny akcie „hodnotové“ – je u nich hledána skrytá hodnota. Jen v jednom extrému s tím, že je ukryta v nedoceněném budoucím vysokém růstu. A v druhém extrému v nedoceněné současnosti (pak je tu mimochodem také velká skupina „mezi“, kam může patřit třeba i takový drobek, jako Apple). Z tohoto pohledu hodnotoví investoři nezmizeli, ale začali hledat jinde.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688