Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  21.08.2023 10:47:16

Pokračující nárůst výnosů je jedním z hlavních rizik současných trhů

Pokračující nárůst výnosů je jedním z hlavních rizik současných trhů

10:47 21. srpna 2023
Zdroj: Depositphotos

Jedním z hlavních tržních rizik je pokračující nárůst dluhopisových výnosů. Jejich dopad pocítily nejen akcie, ale i devizový trh prostřednictvím silnějšího dolaru. Dezinflace sice probíhá, výhledově však nižší sazby nečekejme. Udrží-li se nad očekávání lepší ekonomická kondice americké ekonomiky, vyšší delší tržní sazby jsou vysoce pravděpodobné.

Ranní pohled na dluhopisový trh ukázal pokračující tlaky na vyšší výnosy. Americký desetiletý nominál krátce vzrost nad 4,3 %, desetiletý reál, tedy protiinflační bond, pak překonal 2 %. U obou jde o nejvyšší hodnoty za posledních patnáct let. Rosteme i v Evropě a v Japonsku, kde jsme u desetiletého instrumentu na úrovni posledního zásahu Bank of Japan kolem 0,65 %. Při delším časovém rámci vidíme, že se výprodej posledních dní nevyhnul ani českému bondovému trhu. Globální výprodej zde podle nás sehrál hlavní roli. Menší měrou mohlo přispět i formální ukončení intervenčního režimu ČNB.

Vyšší americké výnosy (nominály i reály) zůstávají rizikem silnějšího dolaru. Čím silnější dluhopisový výprodej, tím větší riziko slabších měn regionu, byť byla koruna minulý týden vůči vývoji na bondovém trhu relativně rezistentní. Tento týden nás čekají flashe indexů PMI v Evropě i v USA. Hlavní událostí je symposium centrálních bankéřů v Jackson Hole, kde guvernér Fedu Powell promluví v pátek v 16:00. Vedle toho budeme sledovat i středeční aukci amerického dvacetiletého bondu. Ten je mnohem méně likvidní než desetiletý a třicetiletý instrument, což by mohlo mít vliv na výsledek aukce, a potenciálně i na celý trh. Ve čtvrtek pak proběhne aukce třicetiletého protiinflačního dluhopisu, z něhož se pokusíme vyčíst, zda se obava z dlouhodobě vyšší inflace projeví v poptávce tzv. real money.

Zdroj: Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688