Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.08.2023 18:41:04

Střípky z trhu – člen představenstva COLT prodává firemní akcie, na akciích Footshop chybí poptávka, tvůrce webů pro výrobce klik M&T 1997 nakupuje jeho akcie

Aktuální výsledková sezóna také na pražské burze míří pomalu do finále. V týdnu překvapila nečekaným reportem vybraných dílčích pozitivních údajů pojišťovna VIG, která nicméně celistvý report představí 30. srpna. Včetně této firmy se zkrátka z indexu PX čekají hospodářské výsledky za 1. polovinu roku ještě od čtyř společností. Na konci srpna se představí nápojová KOFOLA, od které se zároveň předpokládá rozhřešení ohledně letošní dividendy. Ve čtvrtek 21. září výsledky odtajní COLT a výsledkovou sezónu uzavře 29. září PHILIP MORRIS.

Regulatorní hlášení v posledním týdnu poodkryla tzv. insider prodeje na akciích COLT. Zhruba měsíc před zmiňovaným reportem hospodářských výsledků se k prodejům akcií zbrojovky uchýlil Dennis Veilleux. Tedy dlouholetý šéf převzaté americké společnosti Colt, který se pak následně stal členem představenstva celé zbrojařské skupiny. K prodejům se navrátil vlastně přesně po roce. Jak jsme loni přiblížili tehdy v polovině srpna prodal celkem téměř 14 tis. akcií COLT. Nyní prodával v porovnání za ceny o více než desetinu nižší. Nicméně rozdíl mírní letošní 30 firemní dividenda. Nárok na ni měli akcionáři vlastnící akcie k 19. červnu.

Prodeje za 4,6 mil. korun

První prodej Veilleux realizoval na pražské burze minulý pátek, další pak v tomto týdnu v úterý a ve středu. Celkem prodal 8 200 akcií COLT při cenách cca 560-563 . Tedy celkem za více než 4,6 mil. . Reakce trhu na zmiňované transakce vlastně nakonec nebyla negativní. Akcie COLT se dále obchodovaly okolo hladiny 560 a v pátek dokonce uzavřely na 567 . Tedy na 2měsíčmích maximech. Likvidita nicméně byla podprůměrných necelých 700 tis. Kč. Nižší letos byla jen v pěti případech, naposledy 7. června.

Graf: COLT CZ GROUP SE - graf kurzu akcie cz v roce 2023

 

Akcie FOOTSHOP na nových minimech

Po provedení speciální investiční operace SPAC se jak známo od začátku srpna začalo na pražské burze obchodovat přímo s akciemi prodejce bot FOOTSHOP. A ani druhý týden na trhu nepřinesl zájem investorů o titul. Prodejců poměrně logicky vlastně příliš není, když vlastně před nedávnem investoři souhlasili se získáním akcií za kurz 100 . Avšak někteří v budoucnost i tak nyní nevěří, když se ztrátou prodávají. Již minulý pátek se kurz o 2 dostal pod zmiňovanou emisní úroveň a tento týden jižní směrování neustalo. Především v pátek titul mezi denně propadl o dalších více než 5 % na závěrečných 90 . Prodejci postupně uspokojili nákupní objednávky, resp. titul končil v situaci, kdy nejlepší nákupní příkaz byl na ceně 85 . Navíc na jen 10 akcií… Celkově se v týdnu zobchodovalo 766 akcií FOOTSHOP.

M&T 1997 před dividendou

Něco málo přes rok mají za sebou na pražské burze na trhu START akcie designového dveřního kování M&T 1997 (dále jen M&T). Firma založená a ovládaná bývalým fotbalistou Ivo Ulichem naposledy při jarním START Day potvrdila letošní výhled hospodaření, který z hlediska čistého zisku indikuje i možné překonání rekordního hospodaření z roku 2021. Jak jsme popisovali na jaře nicméně ne zcela optimálně účetně dořešený vstup na trh zbrzdil výplatu očekávané dividendy za loňský rok. Akcionáři se ji mají dočkat trochu překotným způsobem až letos na podzim, když tak má být učiněno formou zálohy ze zisku z letošního zisku za 1. pololetí. Avizováno bylo 1 250 .

akciemi M&T se nicméně téměř neobchoduje. Letos se na pražské burze uskutečnilo jen 8 obchodů. A ten poslední ze čtvrtka, kdy shodou okolností proběhl úplně totožný i na burze RM-Systém, se zároveň objevil i v regulatorním hlášení. Ve vztahu k akciovým obchodům dosud neznámá společnost GODENSE s.r.o. oznámila nákup 2 akcií M&T za celkem 66 tis. Kč. Zmiňované obchody totiž proběhly za kurz 33 tis. Kč, tedy za stejný jako poslední předcházející z poloviny července.

Nahlášení transakce ČNB ze strany společnosti GODENSE nezmiňuje důvod, potažmo právní vztah k výrobci kování. Dle našeho zjištění však firma vytváří pro M&T webové stránky, potažmo eshop. Tedy do určité míry může vidět do byznysu firmy…

Závěrem možno zmínit, že emise na trhu START čeká od září změna v obchodování. Velikost objednávek již nebude limitována stanoveným lotem u jednotlivých titulů, když půjde obchodovat i s 1 kusem. Zároveň se, obdobně jako hlavním či vedlejším trhu pražské burzy, bude již obchodovat po celý den v rámci kontinuálního obchodování a nikoliv jako dosud v „polední“ aukci.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688