Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.08.2023 17:13:43

Načasování snížení ratingu bank je podivné, je třeba vnímat celý cyklus - RBC (video)

Gerard Cassidy z RBC Capital Markets pochybuje o relevanci snížení ratingu některých amerických bank „v této fázi cyklu“. Analytik vnímá snižující se kvalitu úvěrových portfolií, na CNBC by se ale podle něj měl brát v úvahu vývoj během celého cyklu.

Rating některým bankám snížila agentura Moody's, Cassidy v této souvislosti připomněl, že po pandemii byly rozvahy bank a jejich úvěrová portfolia „mimořádně silné“. Ztráty tu byly dokonce „neudržitelně nízko, situace se nyní normalizuje v tom smyslu, že rostou.“ Načasování kroku od Moody's pak vnímá jako „podivné“, protože kvalita úvěrů se snižuje již nějakou dobu. Pokud navíc Fed přestane zvedat sazby v září a nepřijde tvrdé přistání, banky jako celek by měly být „ve velmi dobrém stavu“.

Analytik v této souvislosti zmínil banku M&T (viz následující graf s vývojem ceny jejích akcií). Patří mezi ty, kterým agentura snížila rating kvůli aktuálnímu vývoji, ale podle experta jde o společnost, která v minulosti ukazovala, jak dobře spravuje své úvěrové portfolio napříč celým cyklem. Podobné je to podle experta například s US Bancorp.

3

Zdroj: CNBC

Cassidy se domnívá, že americká ekonomika bude postupně zpomalovat, možná až k mírné recesi. Ohledně načasování snížení ratingu u bank se pak na CNBC spekulovalo o možné vazbě na snížení ratingu Spojených států. Cassidy tu ale nějakou významnější vazbu nevidí.

Na Yahoo Finance o situaci v bankovním sektoru hovořil i stratég společnosti WisdomTree Kevin Flanagan. Také pro něj bylo snížení ratingu překvapením. Přesto však má za to, že některé negativní tlaky v odvětví stále přetrvávají. Na Yahoo dodali, že Moody's svůj krok staví na „rostoucích nákladech financování, propojenosti bank s trhem komerčních realit a změnách v regulaci vyžadujících navyšování kapitálu.“

Stratég se ovšem domnívá, že situaci výrazně změnil program financování poskytovaný zájemcům ze strany americké centrální banky. Podle Flanagana jde o faktor, který by mohl dát investorům důvěru a klid s tím, že Fed by tímto programem měl zajistit, aby se problém několika menších bank nestal problémem systematickým. I Fed přitom zmiňuje tenze v oblasti menších bank jako něco, co utahuje finanční podmínky v celé ekonomice.

Zdroj: CNBC, Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688