MONETA Money Bank (MONETA)
Investice  |  14.08.2023 09:18:25

MONETA pomohla zafinancovat 131 bioplynových stanic, dalších 140 milionů poskytla na vznik fotovoltaických elektráren

Celkem sedm miliard korun poskytla během uplynulých 13 let MONETA tuzemským zemědělcům na výstavbu bioplynových stanic. Dalšími 140 miliony banka pomohla financovat fotovoltaické elektrárny za účelem výroby energie pro vlastní spotřebu nebo prodeje do sítě. V České republice je zhruba 580 bioplynových stanic, více než dvě třetiny z nich jsou v provozu právě v oblasti zemědělství.

Od roku 2014, kdy skončila dotační podpora jak na výstavbu nových bioplynových stanic, tak na jejich provoz, se nicméně poptávka po nových „bioplynkách“ zastavila. „V současné době se setkáváme spíše s poptávkou na opravu a rekonstrukce bioplynových stanic, například výměnu střech a plynojemů, repasí vnitřního vybavení fermentorů včetně výměny míchadel a údržby kogeneračních jednotek,“ potvrdila v této souvislosti sektorová manažerka pro oblast zemědělství MONETA Money Bank Barbora Kobiánová.

Úvěry na bioplynové stanice byly poskytovány na dobu 15 let, kdy se vycházelo z dvacetiletého období, po které měly bioplynové stanice garantovaný povinný výkup nebo zelený bonus. Celková angažovanost k letošnímu březnu činila přibližně 688 milionů, což představuje ještě 49 aktivních úvěrů. „Alternativou, kterou nyní řada současných provozovatelů BPS zvažuje, je výroba biometanu, takže poptávku po financování zaznamenáváme i v této oblasti. Zde však řada klientů vyčkává na spuštění provozní podpory u biometanových stanic, kdy tato forma dotace je nyní v připomínkovém řízení,“ dodala Barbora Kobiánová.

Od začátku roku 2022 MONETA nově financuje také fotovoltaické elektrárny (FVE), a to jak za účelem výroby energie pro vlastní spotřebu, tak i prodeje energie do distribuční sítě. Hlavní cílovou skupinou jsou zemědělci, kteří si jejím pořízením diverzifikují svoji činnost nebo snižují vlastní spotřebu. Na oba účely bylo možné od začátku minulého roku žádat o investiční dotaci prostřednictvím Národního plánu obnovy a Modernizačního fondu. „Celkově jsme od začátku minulého roku poskytli úvěry v objemu přes 140 milionů. Nyní se zájem o střešní instalace ze strany firem zpomalil, což přikládáme ukončení příjmu žádostí o dotaci z Národního plánu obnovy v programu Fotovoltaické elektrárny s akumulací či bez akumulace. V současné době navíc neběží ani příjem žádostí o dotaci z Modernizačního fondu, u něho se další kolo očekává v průběhu třetího kvartálu tohoto roku,“ popsala situaci Barbora Kobiánová.

MONETA Money Bank si dlouhodobě zakládá na podpoře tuzemských zemědělců a angažuje se v různých projektech spojených s ochranou životního prostředí. Je například generálním partnerem soutěže Zemědělec roku a ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou finančně přispívá na unikátní projekt Chytrá krajina zaměřující se na adaptaci krajiny na klimatické změny. Banka je rovněž největším poskytovatelem úvěrů na nákup půdy v Česku. Díky prodloužené splatnosti až na 30 let umožňuje zemědělcům lépe hospodařit s finančními zdroji a podporuje ty, kteří pečují o udržitelnost a kultivaci půdy i v době klimatických změn.

Zuzana Filipová
ředitelka komunikace a ESG

MONETA Money Bank

MONETA Money Bank, a.s., je přední nezávislou českou bankou poskytující služby svým zákazníkům prostřednictvím celostátní pobočkové sítě. Od svého vstupu na Pražskou burzu cenných papírů v roce 2016 má banka silnou pozici v retailovém a zemědělském sektoru a svoje služby zaměřuje na malé a střední podniky. Mimo to banka poskytuje další produkty jako pojištění nebo investiční fondy. Klienti MONETA Money Bank tvoří přes 9 % populace České republiky a využívají její multikanálovou strategii, která zahrnuje více než 230 poboček, přes 630 bankomatů, digitální bankovní aplikaci, která je špičkou na trhu, a dále vlastní call centrum, smluvní prodejce automobilů, finanční zprostředkovatele a leasingové partnery.

Více informací na: www.moneta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688