Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.08.2023 17:26:00

Malé firmy stále na (relativním) valuačním dně, podnikatelský sentiment se lepší, technologický cyklus je zatím jinak

Třeba v Morgan Stanley se domnívají, že stále není čas na nákup rizikovějších akcií, kam stratégové banky řadí i akcie menších společností. Podle MS je sice dobré zaměřit se na tituly, které doposud stály stranou letošní rally, ale jen na společnosti se silnými rozvahami, dobrou tržní pozicí a podobně. Já jsem tu nedávno ukazoval, že akcie malých firem jsou relativně k trhu stále velmi levné, dnes tento příběh trochu rozvedu.

Liz Ann Sonders ze Schwabu v následujících dvou grafech ukazuje vývoj sentimentu – podnikatelských podmínek v sektoru menších společností. Modrá křivka ukazuje jeho absolutní hodnoty, oranžová meziroční změny:

clanek pondeli 1
Zdroj: X

Zhoršení sentimentu, ke kterému došlo po roce 2019, je z historického hlediska mimořádné. Strategička Schwabu ale poukazuje zejména na to, že nyní dochází k prudkému zlepšení (ale stále z velmi nízkých hodnot). Podobné jevy jsou přitom v posledních letech docela časté – prudká změna trendu, ale z extrémně vysokých, či naopak nízkých hodnot. Podívejme se k tomu nyní ještě jednou na graf popisující valuace menších firem relativně k těm větším:

clanek pondeli 2
Zdroj: X

Relativní valuace těch malých si během posledních 20 let prošly jedním velkým obloukem, ze dna na dno. V prvním grafu nic takového nevidíme. Při troše fantazie bychom se na takový mustr dostali až ve chvíli, kdy bychom ignorovali deset let mezi 20062016. Valuace malých pak byly na vrcholu kolem roku 2011, kdy to se sentimentem nevypadalo nijak zářně. I z toho důvodu bych tak byl opatrný při extrapolaci současného vývoje v grafu prvním do tohoto druhého. Ale úplně irelevantní to být nemusí.

Kdy, či zda se valuace malých firem opět výrazně zvednou, nevím. I zde přitom možná bude hrát, či již hraje, významnou roli příběh umělé inteligence a dalších technologií. Jak poukazuje Ruchir Sharma z Rockefeller International, současný vývoj je atypický v tom, že nové technologie přináší na trh a investují do nich zejména velké zaběhnuté firmy. Nejsou to tedy firmy nové a malé, kdo by opět měnil zaběhnutý chod věcí. Možná se to změní - hovoříme tu možná o dlouhodobé hluboké strukturální změně v ekonomice, kterou nakonec mohou stejně jako dříve nést hlavně noví hráči. Zatím ale moc ne.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688